© Walter Saenen, Wim Daneels, Robbie Depuydt, Joris Herregods

Geen zin om te koken? Deze traiteurs bereiden een feestmenu voor u

In deze decembermaand gingen we op zoek naar traiteurs in de Antwerpse regio, waar u met een gerust hart een feestmenu kan bestellen. We lijsten zeven adressen op:

Johan Van Baelen

The Butcher’s Store: “De kalkoen wint elk jaar terrein”

“De kalkoen wint hier elk jaar terrein”, zegt Luc De Laet over de klassieke kerstbereiding, die hij indien gewenst warm aflevert.

“Van in het begin, nu 25 jaar geleden, hebben we een traiteurafdeling gehad. Dat begon met fondue en gourmet, maar intussen gaan we meer en meer naar bereide gerechten. Die worden afgeleverd in hotelporselein met de nodige richtlijnen voor het opwarmen thuis. Dan kunnen de schotels zo aan tafel en kan het gerecht geserveerd worden zoals het uit onze keuken kwam.”

“Klanten kunnen kiezen uit vier koude en vijf warme voorgerechten, vier soepen, tien warme hoofdschotels, stoofschotels, groentebereidingen, aardappelproducten en verschillende sauzen.”

Een van de populairste schotels is de Butcher’s Plank, een assortiment van charcuterie met tapenade, paté, hummus, enzovoort. “Goed als aperitief en voorgerecht”, zeg ik altijd. Natuurlijk is ook vis van de partij met tongrolletjes en is er een vegetarisch gerecht. Zo komt iedereen aan zijn trekken en dat is belangrijk op een feest.” Bestellingen van gerechten tot woensdag, kalkoen tot vrijdag.

Kapelstraat 102, Hove - Boomgaardstraat 1/3, Antwerpen

www.thebutchersstore.com

© Walter Saenen

Kaasaffineurs Van Tricht: kaas, maar ook oesters en kaviaar

Natuurlijk legt deze traiteur de focus op kaasschotels, maar er is veel meer. “De kaasschotels gaan van de Luxe, een volledig gegarneerde schotel met minibroodjes, vijgen- en dadeltaart, gedroogd fruit, noten, enzovoort, over de Tradition-schotel met aparte salade, dressing en confituur tot kleinere dessertschotels”, zegt Frederic Van Tricht. Daarnaast zijn er - alleen in de winkel in Berchem - charcuterieschotels en een mix van beide.

Zeker tijdens de feestdagen zijn oesters en kaviaar in trek, net als bijvoorbeeld de vol-au-vent of de schotel met gerookte vis en natuurlijk de bijbehorende champagnes, wijnen en bieren. Bestellen kan tot een dag op voorhand.

Fruithoflaan 41, Berchem - Boomgaardstraat 1, Antwerpen

www.kaasaffineurs-vantricht.be

© Wim Daneels

De Troubadour: de ‘Ikea-bouwformule’

“We zijn al zo’n tien jaar bezig en intussen hebben we onze ‘Ikea-bouwformule’ stelselmatig verbeterd”, zegt chef John Verbeeck. “Mensen krijgen er per gerecht een bereidingsfiche bij. We laten ze ontkoppeld koken: saus, groenten en aardappelen apart opwarmen, zodat je niets ‘plat’ kan koken.”

“Het doel is dat wij dat bouwpakketje tot in de perfectie voorbereiden, zodat de klant het makkelijk kan afwerken. Na het opwarmen dresseer je nog zelf de borden en klaar. Op gewone dagen kan je kiezen uit het menu, maar voor Kerstmis en oudjaar is er maar één menu.”

“We aanvaarden bestellingen tot de lijst vol is. Het menu? Twee bereidingen van makreel, een pastinaaksoepje, zeebaars, hertenrugfilet en dessert: alles voor 56 euro.”

Driekoningenstraat 72, Berchem

www.detroubadour.be

© Joris Herregods

De Lobsterpot: de perfecte kreeft

Peter Van der Smissen is met zijn Lobsterpot de verpersoonlijking van iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Na een bankcarrière van 33 jaar stortte hij zich op het koken van verse kreeften.

“Ik werk daarbij op reservatie. Omdat ik zelf een homarium heb geïnstalleerd, heb ik altijd een voorraad levende kreeften. Voor de feestdagen lever ik zelf niet aan huis, maar Parcify, dat het vorig jaar heeft verzorgd, gaat dat ook dit jaar doen. Op kerstavond en Kerstmis, op oudjaar en Nieuwjaar zet ik een tentje op de oprit en kook de kreeft een halfuurtje voor afhalen. Dan heeft ze de ideale temperatuur als de klanten thuiskomen.”

Heuvelstraat 148, Boechout

www.delobsterpot.be

© rr

Bousez: “Goesting in wildgerechten”

“Als het wat kouder wordt, dan hebben mensen goesting in wild”, aldus Emmanuel Stuer, derde generatie en al twintig jaar actief in de winkel van grootoom Jean Bousez en later die van zijn moeder en vader. “Moeder, al 81, komt nog geregeld een kijkje nemen.”

Bousez zweert bij de Frans-Belgische keuken met heel wat bereide schotels. “Voor de feestdagen hebben we de bestellingen liefst twee tot drie dagen op voorhand, maar we zijn voorbereid op late beslissers. Specialisatie zijn individuele schotels. Voor de feesten bestellen gezinnen vaak verschillende menu’s tegelijk: voor ieder wat wils.”

Grotesteenweg 287, Berchem

www.bousez.be

© Robbie Depuydt

Witzwartdeli: de topper, ragout van Europees hert

Voor Isabelle Urbain en Tom Vercammen was hun laatste verhuizing ingrijpend. “We nodigden vrienden en kennissen uit in ons nieuwe huis. Daar viel ons buffet zo in de smaak dat velen vroegen of we dat ook niet voor hen konden bereiden. Ineens werd dat een fulltimejob en stopten we als interieurontwerpster en architect”, aldus Tom. “Zestien jaar later koken we nog altijd alsof het voor onszelf is.”

Specialiteiten zijn de gevulde vissoep, ossobuco en stoofpotjes. Voor de kerst kan je bestellen tot 16 december, voor oud en nieuw tot de 23ste. In die periode is de huisbereide ragout van Europees hert de topper.

Lombardenvest 40, Antwerpen

www.witzwartdeli.be

© Joris Herregods

Ko’uzi: creatief met sushi

Spijtig voor wie sushi of sashimi wilde uithalen voor oudjaar, maar Ko’uzi sluit dit jaar van maandag kerstdag tot 3 januari. Tot die tijd is er een eindejaarsmenu dat al op Facebook staat. “Je kan altijd ons klassieke menu nemen of creatieve sushi’s zoals de grijze garnalen met tomaat en mayonaise”, zegt zaakvoerster Junko Kawada.

“Speciaal voor de gelegenheid hebben we vijf speciale gerechten ontwikkeld met onder meer langoustine met pompoen of gemarineerde roodbaars. Zij maken deel uit van het Premium-assortiment (65 euro voor twee).” Telefonisch of via mail bestellen, is zeker spelen.

Leopoldplaats 12, Antwerpen

www.kouzi.be

© Robbie Depuydt