Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Kamer zet licht nog niet op groen voor mobiliteitsbudget

Kamer zet licht nog niet op groen voor mobiliteitsbudget
Beeld ANP

De plenaire Kamer heeft het mobiliteitsbudget nog niet goedgekeurd. Wegens een technisch amendement van Kristof Calvo (Groen), moet de stemming over de volledige wet een weekje wachten. 

Het principe van het mobiliteitsbudget moet alternatieve, meer duurzame vervoersmiddelen aantrekkelijker maken en zal bestaan naast de ‘cash for car’-regeling. 

Die regeling, waarbij werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een licht belaste vergoeding, kan echter maar weinig mensen overtuigen. Sinds het ingaan van de regeling een jaar geleden is slechts 0,065 procent van de bedrijfswagens ingeleverd in ruil voor de vergoeding, zo blijkt uit cijfers van hr-diensterverlener Acerta.

Werknemers die een bedrijfswagen hebben en opteren voor het mobiliteitsbudget, zullen een budget ter beschikking krijgen waarmee ze hun woon-werkverkeer zelf kunnen invullen. Ze kunnen kiezen voor een milieuvriendelijke bedrijfswagen, of bijvoorbeeld alternatieve en duurzame vervoersmiddelen kopen. Blijft er dan nog geld over, dan wordt dat uitbetaald.