Een van de vijf betrokken organisaties in de proeftuin ‘LimFoodHub’ is de vzw Agropolis.© rr

Oppositie over subsidie voor Agropolis: “Als Vlaanderen niet wil, moet provincie zelf op zoek naar middelen”

Hasselt -

Als Vlaanderen geen subsidies geeft aan de proeftuin ‘LimFoodHub’, moet de deputatie eigen middelen vrijmaken. Dat heeft Jean-Paul Peuskens gezegd tijdens de provincieraad woensdagavond. “De houding van Demir is respectloos.”

Yannick Cams

De Vlaamse regering raakte het niet eens over een subsidie van 931.600 euro die de provincie Limburg aanvroeg voor de opstart van een proeftuin in de groente- en fruitteelt. Een van de vijf betrokken organisaties in die ‘LimFoodHub’ is de vzw Agropolis. Hubert Brouns is daar voorzitter van de raad van bestuur, maar Hubert is ook de vader van Vlaams minister Jo Brouns en dat stoot Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) tegen de borst. Dat Jo Brouns (CD&V) een dossier op tafel legt waarin bijna de helft van de subsidie - 410.720 euro - voor Agropolis bestemd is, vindt zij deontologisch niet kunnen.

LEES OOK. Vlaamse subsidie voor Agropolis: verkiezingscampagne start met beschadigingsoperatie Jo Brouns

“Respectloos”

Op de provincieraad wilde raadslid Jean-Paul Peuskens (Vooruit) weten hoe het verder moet. “Dreigt dit project verloren te gaan of gaat de provincie zelf middelen voorzien?” vroeg hij aan gedeputeerde Inge Moors (CD&V). Zij antwoordde dat de provincie geen eigen middelen heeft voor de proeftuin. “Als dat wel zo was, hadden we geen dossier bij Vlaanderen ingediend. Er is veel overlegd om een stevig dossier in te dienen met alleen positieve adviezen. Jammer genoeg heeft de Vlaamse regering nog geen beslissing genomen.”

Peuskens concludeerde dat LimFoodHub nog niet helemaal afgevoerd is. “Als de subsidie niet toegekend wordt, roep ik de deputatie op om met z’n vieren te zoeken naar middelen in de eigen werking om dit project alsnog op te starten deze legislatuur. Ik betreur ten zeerste dat dit door Demir wordt tegengehouden omwille van argumenten die niks met kwaliteit te maken hebben. Ik vind dit alvast respectloos van Demir ten aanzien van Brouns. Bovendien is dit een kaakslag voor de vijf instellingen die ze een subsidie ontzegt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer