Postuum Bernard Pivot (1935-2024)

Bernard Pivot, de man die boeken telegeniek maakte

© photopqr/ouest france/maxppp

Een dag na zijn 89ste verjaardag overleed de Franse televisiepresentator en schrijver Bernard Pivot: de man die bewees dat boekenprogramma’s op tv populair kunnen zijn.

Bernard Pivot begon zijn carrière als journalist voor onder meer Le Figaro en Le Point, maar maakte vooral naam als presentator van Apostrophes, een boekenprogramma waarin hij telkens 75 minuten lang in gesprek ging met schrijvers. Het programma liep op Antenne 2 en haalde soms tot 2 miljoen kijkers. Pivot was vijftien jaar lang host van het programma, tussen 1975 en 1990. De lijst van praatgasten oogt als een lijstje van de grootste literaire namen van de 20ste eeuw: van Vladimir Nabokov tot Simenon, Umberto Eco, Marguerite Yourcenar en Aleksandr Solzjenitsyn. In 1975 richtte hij ook het literaire magazine Lire op.

Na Apostrophes presenteerde Pivot een breder cultureel programma: in Bouillon de culture kwamen ook andere artistieke disciplines aan bod. In 2004 werd hij lid van de Académie Goncourt, die jaarlijks de prestigieuze Prix Goncourt uitreikt. Van 2013 tot 2019 was hij zelfs voorzitter van dat genootschap. Pivot was ook de inspiratiebron voor Het Groot Dictee. In de jaren 80 presenteerde hij La dictée de Pivot en oogstte daar groot succes mee. Journalist Philip Freriks, jarenlang correspondent in Parijs, importeerde het idee in de Lage Landen. (vdbv)