Koning Filip brengt werkbezoek aan Studiecentrum voor Kernenergie

Koning Filip heeft woensdagmorgen een werkbezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Hij deed dat nadat de Belgische regering vorig jaar eerst had beslist om hier het Myrrha-project te realiseren.

Guy Van Nieuwenhuysen

Myrrha is een erg ambitieus project dat een oplossing kan bieden om nucleair afval te verminderen en daarnaast ook nieuwe medische radio-isotopen kan produceren. Het onderzoeksproject bestaat al twintig jaar, maar vorig jaar zette de Belgische overheid het licht op groen voor de bouw van een volwaardige onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven.

“Als je die deeltjesversneller uitschakelt, valt de reactor meteen stil. Dat maakt hem erg veilig”, zegt projectleider Hamid Aït Abderrahim. “Dat koning Filip daarvoor belangstelling toont, is een erkenning voor ons en voor dit unieke project.” In heel Europa is dit de enige reactor die met een lood-bismutlegering als koelmiddel werkt. In China is vijf jaar geleden een gelijkaardig onderzoek opgestart.

Op dit ogenblik werken 135 onderzoekers uit 24 verschillende landen mee aan het Myrrha-project, maar dat aantal breidt snel uit. “We zijn dit jaar op zoek naar tachtig nieuwe mensen”, kondigt Hamid Aït Abderrahim aan. “We zijn een jonge ploeg wetenschappers. De gemiddelde leeftijd is 34. Voor vele ingenieurs en wetenschappers is dit project een schitterende uitdaging. En houd het stil, maar misschien ontdekken we ook een formule om van dat lood goud te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen