Chelsea wordt eindelijk weer sexy: nieuwe coach Sarri is in alles het tegenstelde van voorgangers Conte en Mourinho

© AFP

Dan maakten José Mourinho (2015) en Antonio Conte (2017) de Londense topclub wel landskampioen, Chelsea verloor afgelopen vijf jaar alle glans. Beide coaches stonden voor strak, defensief voetbal. Conte’s opvolger Maurizio Sarri (59) moet de club van Hazard, Courtois en Batshuayi (hoe lang nog?) weer doen swingen. De verschillen met zijn twee illustere voorgangers doen het beste vermoeden.

Vincent Van Genechten en Frank Buyse

“We kijken ernaar uit om zijn filosofie bij Chelsea te zien”, maakte Chelsea-directrice Marina Granovskaia zaterdag bij de officiële aanstelling van Sarri duidelijk. En vooral: “Zijn Napoli speelde het aantrekkelijkste voetbal van Europa.”

“Ik hoop dat we de fans kunnen entertainen”, bedankte de 59-jarige Italiaan die alvast al Napoli-middenvelder Joringo meebracht en ook spits Higuain, ex-Napoli, naar Stamford Bridge wil halen. Aantrekkelijk voetbal en entertainment: Chelsea snakt ernaar. Er zijn voldoende verschillen tussen het genie Sarri en de bussen van Mourinho en het klinische voetbal van Conte.

1 Zij dachten vooral defensief, hij offensief

Is Mourinho de coach die graag de bus parkeerde – allen voor doel – en hield Conte net zoals bij de nationale ploeg van Italië vast aan zijn 3-5-2 waarbij de flanken diep terugvallen, dan toont Sarri zich al zijn hele carrière on-Italiaans: een adept van swingend 4-3-3-voetbal, met ouderwetse flankaanvallers. Maar noem hem niet naïef, anders word je geen twee keer op drie jaar vicekampioen in de stugge Italiaanse Serie A, na het ongenaakbare Juventus. Zo is zijn basis altijd een solide defensieve organisatie. Maar van daaruit vertrekt wel een hoge pressing en snel combinatievoetbal, “georganiseerde aanval” noemt hij dat. Barcelonese driehoekjes en tiki-takavoetbal: Guardiola himself maakte al de vergelijking.

2Hun voetbal was vaak slaapverwekkend, hij maakt voetbalwereld wakker

Fris en aanvallend voetbal primeert bij Sarri, maar dat kan ook binnen strakke tactische varianten. Zo zijn zijn tactische trainingen maniakaal voorbereid en uitgekiend en worden ze eindeloos herhaald. Bij verdediger Albiol keren ze zelfs in zijn dromen terug. Hij is trouwens ook geroemd als Mister 33 omwille van zijn 33 variaties van stilstaande fases. Geen spelerscarrière en als coach een hele rist kleine clubs voor hij eindelijk in de Serie A landde: toen hij Napoli in handen kreeg was er véél twijfel – “Napoli niet waard”, toeterde Maradona. Drie jaar later stelt Fabio Capello: “Elke twintig jaar is er een innovatie. Na Cruijff was er Sacchi en daarna Guardiola. Nu is er Sarri: hij kan de voetbalwereld wakker schudden.” Sacchi zelf doet er nog een streepje bij: “Als je zijn team ziet spelen, weet je hoe ze trainen. Hij is een genie.”

© Photo News

3 Zij dachten conservatief verdedigend, hij durft innoveren

Dat Mertens zaterdag nog in Rusland bij de Rode Duivels plots weer even spits werd, heeft maar één reden. Maurizio Sarri. Het was de coach van Napoli die in oktober 2016 – Martinez was net bondscoach – de kleine flankaanvaller plots in de spits deponeerde in plaats van de geblesseerde Milik. Mertens zou er blijven staan, als een 9,5, meteen goed voor 41 goals en 14 assists in de volgende 52 wedstrijden. Het is Martinez niet ontgaan. En zo durft Sarri wel meer nieuwigheiden uitproberen. Al bij Empoli introduceerde hij het gebruik van drones om zo de bewegingen van de verdediging te optimaliseren.

4 Zij waren Special One en zelfzekere Italiaan, hij stelt zich kwetsbaar op

Toen de bankier, die intussen ook nog economie studeerde, in 2002 voor het eerst proftrainer werd bij het provinciale AC Sansovino zei hij onomwonden meteen terug te keren naar de bank als hij de club niet meteen kampioen maakte. Geen grootspraak, wel de durf zich kwetsbaar op te stellen. En de bereidheid eigen falen te erkennen, wat bij Mourinho en Conte ontbreekt. Die titel met Sansovino lukte, maar het zou nog tien jaar en een opeenvolging van kleine clubs duren – bij Arezzo verving hij de ontslagen… Conte – vooraleer Sarri via eerst Empoli en dan Napoli naam zou maken. Bij zijn aanstelling in Napels won hij alle harten met de volgende uitspraak: “Ben ik de slechtst betaalde coach van de Serie A? Ik zou dat na mijn uren nog doen. Gratis.”

Conte bleef tot vorige week bij Chelsea om er nog gauw de ontslagpremie van 10,2 miljoen euro mee te pikken.

Meer over Chelsea

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video