CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

Nieuws
CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.
anp
woensdag 24 april 2024 om 14:16 aangepast 15:02
Afbeelding
beeld anp

Drie van de vier onderhandelende partijen lieten hun voorstellen niet al voor de verkiezingen doorrekenen. Dat hoeft het werk van het CPB evenwel niet te bemoeilijken, denkt Hasekamp. "Er komen natuurlijk ook altijd tijdens de formatie nieuwe plannen op of compromisvoorstellen. Dus dat zullen we moeten bekijken. Maar ik verwacht daar geen grote problemen."

Het is "eigenlijk heel gebruikelijk" dat het CPB een doorrekening maakt "aan het einde van de kabinetsformatie", benadrukt Hasekamp. De partijen krijgen daardoor inzicht in de gevolgen van hun plannen voor de economie, koopkracht, armoede en overheidsfinanciën. Dat is niet "de hele werkelijkheid", geeft hij toe.

Met name de BBB gaf die onvolledigheid op als reden om het verkiezingsprogramma niet te laten doorrekenen. De partij vindt dat het CPB te eenzijdig kijkt naar het financiële plaatje, en stelt dat beleid ook positieve effecten kan hebben die zich niet makkelijk in geld laten uitdrukken.

BBB-leider Caroline van der Plas vindt nog altijd dat het CPB naast de kosten ook meer zou moeten kijken naar wat plannen op de langere termijn opleveren. Zij vindt het "prima" dat er nu een doorrekening komt, ook van voorstellen die haar partij heeft ingebracht. Of zij zich bij de uitkomst neerlegt, wil Van der Plas nog niet zeggen. "We zien wel wat er gebeurt."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit.

Afbeelding

FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies.

Afbeelding

VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in..

Afbeelding

Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is 'een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben', meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

Afbeelding

31.000 kentekenhouders kregen minstens 10 verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

Afbeelding

Politie afgelopen jaar vaker in de fout bij gebruik zwaar geweld

De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker zwaar geweld gebruikt dat achteraf is beoordeeld als 'niet professioneel'. Dit betekent dat het niet voldeed aan de regels of afspraken die hiervoor gelden. Dit blijkt uit cijfers die de politie bijhoudt en die maandag zijn vrijgegeven.