Michel zoekt Britse steun in strijd tegen mensensmokkel

© BELGA

Premier Charles Michel heeft woensdag met de Britse eerste minister Theresa May afgesproken nauwer samen te werken in de strijd tegen mensensmokkel. Of het Verenigd Koninkrijk ook met geld over de brug komt, daarover wil Michel voorlopig niks zeggen.

pvm

Michel had woensdagavond met May een gesprek in het Oostenrijkse Salzburg. Daar blazen alle Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdag en donderdag verzamelen voor een informele Europese top.

Concrete afspraken bracht het gesprek tussen Michel en May nog niet op, maar het was voor de Belgische premier wel een uitstekende gelegenheid om voor meer samenwerking te pleiten, nadat de ministers Jan Jambon en Theo Francken vorige week al hetzelfde deden op ministerieel niveau.

‘Ik heb ervoor gepleit zo snel mogelijk een samenwerkingsakkoord te sluiten’, verklaarde Michel na afloop van het overleg. ‘Nadat de Britten gingen samenwerken met Frankrijk, heeft de migratieroute naar het VK zich verlegd. Die loopt nu via de haven van Zeebrugge. Er is (onder de betrokken Europese landen, red.) nu een as om deze problematiek aan te pakken.’

Ontradingscampagne

Veel migranten proberen via ons land, waar ze geen asiel willen aanvragen, in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Via de haven van Zeebrugge proberen ze het Kanaal over te steken.

België wil samen met Groot-Brittannië inlichtingen verzamelen om ‘de smokkelaars te treffen die misbruik maken van miserie van mensen’, zegt Michel. Hij herhaalde dat er een ‘massieve’ ontradingscampagne komt via onder meer sociale media. Die moet transmigranten en hun smokkelaars duidelijk maken dat het geen zin meer heeft via België te passeren, dat ze zo niet meer in Groot-Brittannië zullen geraken. De haven van Zeebrugge moet, ook in samenwerking met de Britten, beter worden gecontroleerd.

Britse grenspolitie?

Vorige week maakten Jambon en Francken al bekend dat zou worden bekeken hoe de aanwezigheid van de Britse grenspolitie in ons land kan worden versterkt, zowel in Zeebrugge als meer landinwaarts op de snelwegparkings. Michel bevestigde woensdag dat Belgische en Britse ‘experten’ een van de komende dagen samenzitten om te bekijken wat precies mogelijk is.

Of Michel bij de Britten ook gepolst heeft naar financiële steun, wilde hij niet zeggen. Hij sloot het echter ook niet uit. ‘Wat onder vier ogen gezegd werd, blijft onder vier ogen. Ik geef geen commentaar over de financiering zolang er geen finaal akkoord is.’