Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf.

Afbeelding

Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vas..

Afbeelding

Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

Afbeelding

Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1.

Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.