Luister naar

Huizen aardbevingsgebied versterken vraagt geduld

Nieuws
Groningers die eindelijk zicht hebben op versterking van hun woning, moeten geduld hebben. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) tempert verwachtingen dat die snel gerealiseerd wordt.
Eduard Sloot
vrijdag 6 juli 2018 om 03:00

Den Haag

‘Onze bouwcapaciteit is beperkt. Daar heb ik nog steeds buikpijn over’, aldus Wiebes. ‘We maken maar geen vaart met de versterking.’ De bewindsman ging donderdag, op de laatste dag voor het zomerreces, in debat met de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen en de versterking van huizen in het aardbevingsgebied.

Het kabinet nam deze week het advies van de Mijnraad over. Die adviseert 1500 woningen zo snel mogelijk te versterken. Wiebes wil de bewoners na de zomer informeren over wat er gaat gebeuren. Dat geldt ook voor een andere groep woningen, die niet helemaal aan de veiligheidseisen voldoet. De eigenaren van 1588 woningen waarvan de versterking eerder tijdelijk stopgezet was, krijgen binnen twee weken bericht. Zij mogen hun woning versterken, ook als dat niet strikt noodzakelijk is. Zelfs wanneer de versterking van de 1588 woningen niet tijdelijk was stopgezet, waren die woningen niet meteen versterkt, aldus Wiebes. ‘Het is totaal onmogelijk de bouwcapaciteit te arrangeren. De gedachte leefde dat deze mensen meteen een nieuw huis zouden krijgen. Maar dat is onrealistisch. Bovendien zijn er nog de 1500 woningen waarvan de versterking het meest urgent is.’

De bewindsman wijst erop dat de versterking al langer achterloopt. ‘We hadden ons vanaf 2015 voorgenomen vijfduizend huizen per jaar te versterken. We lopen nu 95 procent achter.’

afbouw gaswinning

Wiebes zegt niet wanneer de huizen wél versterkt worden. Hij put hoop uit het feit dat door de afbouw van de gaswinning minder versterkingen nodig zijn. De bewindsman wil daarnaast de procedures versnellen en wijst erop dat lichtere versterkingen soms voldoende kunnen zijn.

Minister Wiebes is ook niet tevreden over de afhandeling van aardbevingschades. Die loopt sinds begin dit jaar niet meer via de NAM, maar via de overheid. ‘Dat is onvoldoende uit de startblokken gekomen.’ De bewindsman wijst erop dat veel dossiers nog te summier zijn voor een schadebeoordeling, omdat bijvoorbeeld alleen naam en adres bekend zijn. Ook zijn er onvoldoende schade-experts beschikbaar.

De minister gaat daarnaast onderzoek doen naar de afhandeling van oudere schades, die nog via de NAM lopen. Hoewel driekwart van de Groningers met schade het aanbod van de NAM accepteert, zijn er signalen dat niet iedereen daar tevreden mee is – bijvoorbeeld omdat schade alleen ‘cosmetisch’ wordt verholpen.

De minister ontraadde de wens van PVV, SP en GroenLinks om een parlementaire enquête in te stellen naar de gaswinning in Groningen. De bewindsman, die overigens zegt dat hijzelf en sommige ambtenaren op zijn ministerie ‘bijna omvallen’, vindt dat zo’n enquête voor vertraging zorgt. ‘Ik stel de voortgang en veiligheid in Groningen nu even voorop.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.