© Tom Palmaers

Zieke Jan (62) ziet grootste wens in vervulling gaan

Tien jaar lang kreeg Hasselaar Jan Emonds (62) in Duitsland een intensieve behandeling in de strijd tegen een ernstig lymfenprobleem. Telkens hij onderweg een vrachtwagen zag, kriebelde het om eens mee te rijden met zo’n truck. Dankzij zijn familie, Ambulance Wens en transportbedrijf Essers ging die wens gisteren in vervulling. “Sinds Jan weet heeft van deze verrassing, leeft hij helemaal op.”

Thomas JANSEN

“Ik moet er toch niet zelf mee rijden hé”, glundert Jan, als de grote rode Amerikaanse truck de parking van De Oase in Bree ziet opdraaien. In dat tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking verblijft hij nu zeven jaar. “Mijn broer heeft een lichte mentale beperking”, zegt Jans zus Jeannine. “Hij woont al dertig jaar begeleid, maar sinds een jaar of tien heeft hij enorm veel last van een lymfenprobleem waar hij al mee kampt sinds z’n zeventiende.”

Voor dat probleem moest Jan regelmatig naar Duitsland, waar hij een intensieve behandeling kreeg. In september vorig jaar ontdekte men echter een melanoom op zijn hoofd. Daarvoor kreeg hij nu al drie keer immuuntherapie.

Aan die medische zorgen wou gisteren echter niemand denken. Zeker Jan niet, die al drie dagen uitkeek naar de komst van de vrachtwagen. “Zaterdag hebben we hem verteld over de verrassing”, zegt Jeannine. “Zijn eerste reactie was dat zoiets niet kon, hij was zo verrast. Sindsdien leeft hij helemaal op, hij voelt zich echt goed nu. Onderweg naar Duitsland sprak hij heel vaak over de vrachtwagens die we tegenkwamen. ‘Met zo’n truck wil ik wel eens meerijden’, zei hij dan altijd. Dat hebben we altijd in ons achterhoofd gehouden, en een tijdje geleden hebben we die vraag voorgelegd aan de Diepenbeekse vzw Ambulance Wens België. ‘Dat moet lukken’, klonk het daar meteen.”

Weg wijzen

En zo geschiedde. Zo luid de claxon van de truck klinkt, zo stil is de zichtbaar blije Jan geworden. “Jan, je moet me wel de weg wijzen, want in Bree ben ik niet zo bekend”, zegt Marcel, de chauffeur van dienst, terwijl hij kennismaakt met zijn nieuwe compagnon de route. “Waar gaat de rit heen? Ik heb tijd. Een uur, twee uur. Als je nog ergens een vriend of vriendin hebt zitten, je zegt het maar.” Die vriendin is er inderdaad. Jan trouwde vijftien jaar geleden met Gertrude, maar door de omstandigheden is samenwonen sinds zeven jaar niet meer mogelijk. Omdat zij nu bij haar broer in Gent op vakantie is, kiest Jan resoluut voor een andere bestemming. “Hasselt! Meer bepaald: Godsheide”, klinkt het. Daar staat het ouderlijk huis van de familie Emonds, en dat wil Jan nog wel eens terugzien.

Jan vraagt, Essers rijdt, Ambulance Wens België volgt. Nadat Jean-Marie en Chris, twee vrijwilligers van de Diepenbeekse vzw, Jan in de truck geholpen hebben, nemen ze plaats in hun knalgele ziekenwagen. Zij zullen de truck volgen, om in te staan voor medische zorgen indien nodig.

En Jan zelf? Die straalt en geniet. Als een volleerde vrachtwagenchauffeur leunt hij met zijn elleboog door het raampje. Zijn enthousiasme steekt meteen het verzorgend personeel van De Oase, enkele bewoners en zijn familie aan. “Dit is fantastisch”, zegt Jeannine. “Hij zal straks wel extra vermoeid zijn, maar laten we daar nu even niet aan denken. Het doet echt deugd om hem zo te zien genieten.”

Wie zich wil aanmelden voor een wens bij Ambulance Wens België, kan de Diepenbeekse vzw bereiken op 0468/14.14.14. Meer info, bijvoorbeeld over donaties: www.ambulancewens.be