Luister naar

‘Abortus onder meisjes en jonge vrouwen taboe’

Nieuws
Abortus lijkt een taboe te zijn onder meisjes en jonge vrouwen, in die zin dat ze er niet makkelijk over praten. Daarom is het nodig dat meisjes en vrouwen goed worden begeleid in het maken van een keuze over abortus.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 12 juli 2018 om 03:00

Den Haag

Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid ­Corinne Ellemeet.

Zij stelde vragen over onderzoek van TNS NIPO, dat in 2016 werd uitgevoerd in opdracht van de SGP. Volkskrant-journalist Jennie Barbier schreef er vorige maand opnieuw over, en leidde eruit af dat jongeren minder vaak voorstander zijn van abortus. Ook omdat er nu een nieuw kabinet is aangetreden, wilde Ellemeet van minister De Jonge weten wat hij ervan vindt dat ‘slechts 40 procent van de ondervraagden aangeeft een abortus geoorloofd te vinden bij het ontbreken van een kinderwens’.

Maar volgens De Jonge passen de uitkomsten van het onderzoek bij de discussie over abortus. Hij wijst erop dat uit hetzelfde onderzoek naar ­voren kwam dat 72 procent van de Nederlanders voorstander is (variërend van enigszins tot zeer sterk) van de mogelijkheid om abortus te laten plegen.

Het klopt dat jongeren minder vaak voorstander zijn van abortus, erkent de bewindsman, maar volgens hem komt dit doordat zij zich vaker dan ouderen nog geen oordeel hebben gevormd. ‘Nog steeds is het merendeel van de jongeren een voorstander van de mogelijkheid voor een onbedoeld zwangere vrouw om abortus te laten plegen, namelijk 66 procent’, schrijft De Jonge.

taboe

De minister spreekt niet over een toenemend taboe op abortus, omdat de beschikbare cijfers volgens hem niet eenduidig zijn. Wel zegt hij op basis van onderzoek van Rutgers (kenniscentrum seksualiteit) ‘dat onder meisjes tussen de 12 en 25 jaar oud sprake lijkt te zijn van een taboe op abortus’. Over een eventueel taboe onder vrouwen van 25 jaar en ouder zijn volgens De Jonge geen cijfers bekend.

De minister vindt dat het taboe op abortus in zoverre moet worden doorbroken, ‘dat iedere onbedoeld zwangere tiener of vrouw in vrijheid een weloverwogen keuze kan maken’. Als een meisje of vrouw goed wordt ondersteund bij het nemen van een beslissing, kan dit volgens hem psychische problemen en spijt op de lange termijn voorkomen.

professionaliseren

De Jonge wijst erop dat staatssecretaris Paul Blokhuis binnen afzienbare tijd met plannen komt, om de keuzegesprekken voor onbedoeld zwangere vrouwen structureel aan te bieden en verder te professionaliseren. Blokhuis is daarover nog in gesprek met diverse organisaties. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Toen het nog boterde tussen SGP en ChristenUnie: de gezamenlijke campagne, 2019, van Bert-Jan Ruissen en Peter van Dalen.

SGP, ChristenUnie en hun gevecht om één zetel in het Europees Parlement

In geen veertig jaar was de Europese campagne van SGP en ChristenUnie zó spannend. ‘Nu ze uit elkaar zijn, gaat de SGP voluit voor het rechtse, eurosceptische geluid.’

Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.