Koningin Elisabethwedstrijd

Belgische violiste stoot door naar halve finale Elisabethwedstrijd

Pauline van der Rest.© belga

Pauline van der Rest, de enige Belgische deelnemer van de Koningin Elisabethwedstrijd, is een van de overblijvende 24 kandidaten.

Veerle Vanden Bosch

Zaterdagavond laat werden na de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd de kandidaten bekendgemaakt die doorstoten naar de halve finale. Pauline van der Rest, met haar negentien lentes de op twee na jongste deelnemer, is een van de 24 gelukkigen. Zij maakte in de eerste ronde grote indruk met een doorvoeld optreden.

Bij de halvefinalisten zijn nog zes Amerikanen, drie Oekraïners, drie Koreanen, twee Russen, naast muzikanten uit onder meer China, Japan, Kazachstan, Denemarken en Frankrijk – veertien mannen en tien vrouwen. Een van de Koreaanse kandidaten is SonHa Choi, de zus van Hayoung Choi die in 2022 de cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd won.

Concerto en recital

Maandag begint de halve finale. Daarin spelen alle kandidaten twee programma’s: een concerto en een recital. Voor dat eerste programma krijgen ze de keuze uit drie concerti van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarbij worden ze begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. In hun recital spelen ze werken naar keuze met pianobegeleiding: elke kandidaat bereidt twee programma’s voor, waaruit de jury de dag voor het optreden één programma kiest. Daarnaast krijgen ze ook nog een verplicht werk voor de kiezen: ‘The sun and her flowers’ van Charlotte Bray, speciaal gecomponeerd voor de wedstrijd.

Bij de vorige viooleditie van de wedstrijd haalde de Belgische violiste Sylvia Huang de finale en kreeg ze de publieksprijs. Pauline van der Rest speelt maandagmiddag haar recitalprogramma en op donderdagavond haar Mozart-concerto.