© WH

Bach ontmoet hiphop op Barokfeestje Festival Royal

Het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert slaat ook toe buiten de museummuren. Festival Royal is daarvan een goed voorbeeld. Op 31 augustus start op het De Coninckplein een uitbundig feest.

dp

“Antwerpen Barok wil ook de stad intrekken. Festival Royal is daarbij een nieuw verhaal”, sprak schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) bij de voorstelling. “Het thema draait rond feesten met een mix van graffiti, literatuur, muziek en eten en drinken. Hoe eten de families die hier in de buurt wonen? Ook dat wordt in beeld gebracht.”

De schepen verwees naar de expo Family Tables van foodfotograaf Tony Leduc. Hij schoof samen met culinair journalist Daphne Aalders bij diverse families aan in Antwerpen-Noord. Het resultaat is vanaf 31 augustus te zien in de Permeke-bibliotheek. De toeschouwer ziet dan portretten met rijk gevulde tafels vol Nepalese, Poolse of Braziliaanse gerechten. De echte aftrap heeft op het plein zelf plaats. Om 18.30u probeert het lokale talent van Youth Zone een brug te slaan tussen urban en barok. Wat mag het publiek daarvan verwachten? Rodney Calamandou-Safou woont in de wijk Luchtbal, waar hij zich heeft verdiept in het werk van Bach. “We starten met urban muziek, maar zullen daarna een fusie laten horen tussen hiphop en barok. We brengen een compilatie van tien nummers. Ik had het geluk dat een collega op het werk de muziek van Bach goed kent. Daarmee ben ik aan de slag gegaan.”

Bij Dexter Pieront uit Deurne ging het haast net zo. “Een vriend stuurde me een sample toe met Beethoven. Dat fragment heb ik gebruikt.” Misschien goed voor een nieuw genre? “Ik vond het in elk geval heel interessant. Het blijft wat experimenteren, maar bij mijn weten is dit nog niet gebeurd in Vlaanderen.”

J.M.H. Berckmans

Op 1 september is er De Grauwzone. Dat wordt een hommage aan schrijver J.M.H. Berckmans. Die zal die dag tien jaar overleden zijn. Marcel Vanthilt presenteert vanaf 16u in de bib het programma, met onder meer Hugo Matthyssen, Stefaan Degand en Wim Helsen.

Een echt feest belooft Bal Royale te worden, laat op de avond van de eerste septemberdag. Het De Coninckplein moet dan even doen denken aan carnaval in Venetië.

permeke.org