Direct naar artikelinhoud
Bpost

Vakbonden Bpost roepen op om te stoppen met staken: “Ons punt is intussen wel gemaakt”

Vakbonden Bpost roepen op om te stoppen met staken: “Ons punt is intussen wel gemaakt”
Beeld Photo News

De vakbonden bij Bpost roepen het personeel op om te stoppen met de spontane stakingsacties. De gecoördineerde staking is dan wel opgeschort, er blijven spontane acties ontstaan tegen de werkdruk. De postbedeling is vandaag verstoord door acties in onder andere Gent en Brussel.

De voorbije dagen waren er vooral stakingsposten in Wallonië, maar die acties breiden nu dus uit. Aan de sorteercentra in Brussel en in Gent werden stakingsposten opgericht, waardoor de gesorteerde post er niet kon vertrekken, zo bevestigt Bpost. Online verontschuldigt Bpost zich voor de “ernstig verstoorde” dienstverlening.

In het sorteercentrum van Antwerpen was er volgens Bpost een korte werkonderbreking, maar dat centrum werd niet geblokkeerd. Dat betekent dat de post voor Antwerpen en Limburg er zoals normaal is kunnen vertrekken. Over mogelijke andere, lokale acties is er nog geen duidelijkheid.

Begrip

De vakbonden spraken gisteren af dat de gecoördineerde stakingsactie, waarbij er eerder meerdere dagen werd gestaakt, opgeschort blijft. Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD heeft begrip voor de spontane acties, maar roept op om nu te stoppen. “De mensen laten hun stem horen, nadat de directie van Bpost jarenlang heeft nagelaten naar hen te luisteren”, klinkt het. “Het punt is intussen gemaakt.”

Ook de directie van Bpost had al opgeroepen de lokale acties stop te zetten, na de afspraak om volgende week verder te onderhandelen met de vakbonden. “Ik herhaal dat we vastberaden zijn om nu tot een finaal akkoord te komen, een akkoord met respect voor het welzijn van alle medewerkers en dat ruimte geeft om Bpost aan te passen aan de verwachtingen van de klant”, stelde Bpost-topman Koen Van Gerven.

Ook Alexander De Croo (Open Vld), minister van Telecom en Post, vindt het jammer dat er nog gestaakt wordt, al begrijpt hij de onrust wel. “Ik begrijp wel dat er een zekere argwaan en een stukje wantrouwen is wat de impact van die maatregelen is die de directie heeft voorgesteld”, zegt de vicepremier.

“Misschien moet de directie bekijken op welke manier ze die bezorgdheden kan wegnemen. De directie kan ook tonen dat het menens is om bijvoorbeeld meer mensen te rekruteren zodat de werkdruk naar beneden gaat. Er zijn problemen op de werkvloer, maar ik denk dat er veel elementen op tafel liggen die die problemen kunnen weghalen”, aldus de minister.