Direct naar artikelinhoud
Gent

Stad Gent vraagt zelf onderzoek in "sjoemeldossier"

Gent schepen Sven Taeldeman (sp.a).Beeld Wouter Van Vooren

Het Gentse stadsbestuur zal dan toch het dossier over gesjoemel met bouwprojecten overmaken aan het parket. Dat maakte Sven Taeldeman, schepen en voorzitter van het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, zelf bekend. Een lijvige nota van ex-directeur Didier Nachtergaele had al voor commotie gezorgd in de gemeenteraad.

Een feitelijke nota over sjoemelpraktijken binnen stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, aangereikt door de ontslagen algemeen directeur Didier Nachtergaele, zindert na binnen het Gentse stadsbestuur. Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van SoGent Sven Taeldeman (sp.a) zou volgens die lijvige nota niet  correct gehandeld hebben toen een onderzoeksrapport mogelijk strafbare feiten van een directielid aan het licht bracht. Het verwijt van Nachtergaele en oppositie: de voorzitter had naar het parket moeten stappen, niet naar een ander advocatenkantoor voor een nieuw onderzoek.

Gisteren om 18 uur werd daarop het Gentse schepencollege bijeengeroepen voor een spoedvergadering. Het stadsbestuur zal het SoGent-dossier nu toch overmaken aan het parket, nadat dinsdag al bekend werd dat Didier Nachtergaele zich burgerlijke partij stelde bij de Gentse onderzoeksrechter. Hoewel er gisterenavond geruchten waren dat de positie van Taeldeman ter discussie stond, blijft hij gewoon op post als schepen en voorzitter.

‘Is en blijft ontslagen’

“Er zijn veel verklaringen geweest in de pers, maar ik wil gewoon de lijn die ik al een jaar volg blijven aanhouden: die van transparantie”, zegt Taeldeman. De schepen blijft inderdaad bij het relaas dat hij ook op dinsdag op de gemeenteraad verkondigde: “Toen vanaf juni 2017 aan het licht kwam dat er problemen waren bij SoGent hebben we als raad van bestuur verschillende acties genomen ter opheldering.” Er werd beslist om twee directeurs die niet meer samen konden functioneren te ontslaan in december. Volgens een tweede rapport zouden er geen strafrechtelijke feiten gepleegd zijn.

'Dit dossier is zo vernietigend, net omdat het zo feitelijk is'
Siegfried Bracke (N-VA), gemeenteraadslid

Taeldeman zal morgenavond aan de raad van bestuur ook een voorstel indienen om naar de Raad van State te stappen tegen de beslissing van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), die in april het ontslagbesluit ten aanzien van Didier Nachtergaele vernietigde. Daardoor zou het ontslag van Nachtergaele volgens de oppositie met terugwerkende kracht ongeldig zijn. “Ik zal het blijven herhalen. Didier Nachtergaele is en blijft ontslagen”, zegt Taeldeman, die bovendien het bestaan van een dading tussen SoGent en Nachtergaele bevestigt, iets wat die laatste ontkent.

"Op bestelling"

Het is maar de vraag of de oppositie zich tevreden zal stellen met datzelfde relaas. Op de Gentse gemeenteraad van dinsdagavond werd lang en gretig ingebeukt op de rol van Taeldeman, dankzij 192 pagina’s aan munitie die alle gemeenteraadsleden op 5 mei doorgemaild kregen door Didier Nachtergaele. “Dit dossier is zo vernietigend, net omdat het zo feitelijk is”, aldus Siegfried Bracke.

De visies staan duidelijk loodrecht op elkaar. “Na de onthullingen van Nachtergaele had het parket ingeschakeld moeten worden”, vindt Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Dat staat niet letterlijk in het advies, maar die conclusie dringt zich toch duidelijk op.” Daarnaast leefde bij de oppositie een duidelijke suggestie dat een tweede rapport ‘op bestelling’ gebeurde. “Met een andere conclusie, misschien wel de gewenste”, aldus nog Deckmyn.