Direct naar artikelinhoud

Gezondheidseconoom Wim Groot: 'Verrast door premieverlaging DSW, maar het is vermoedelijk eenmalig'

Tot ieders verrassing heeft zorgverzekeraar DSW voor volgend jaar een lagere zorgpremie aangekondigd. Wim Groot, gezondheidseconoom aan de universiteit van Maastricht, verwacht dat deze financiële meevaller eenmalig zal zijn.

Gezondheidseconoom Wim Groot: 'Verrast door premieverlaging DSW, maar het is vermoedelijk eenmalig'
Beeld ANP

Had u deze premieverlaging zien aankomen?

Ik was er erg door verrast. Alle signalen wezen erop dat de premies zouden stijgen. De zorgverzekeraars hebben afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd dat we rekening moesten houden met stijgende premies. Ze hebben minder reserves die ze kunnen gebruiken om de premies te dempen, er waren de stijgende kosten van geneesmiddelen en daar kwam deze zomer nog een tegenvaller van 400 miljoen euro bij door een herberekening van de kosten door het Zorginstituut over 2016. Dus hun eigen signalen wezen op meer premie in plaats van minder.

Hoe kan dit dan?

Als ik Oomen (de directeur van DSW, red.) beluister, dan vallen de kosten voor de zorg dit jaar mee. Daar staat tegenover dat de premie vorig jaar meer steeg dan gedacht. Het ministerie verwachtte toen een premiestijging van 6 of 7 euro per maand, dat werd bij DSW ruim 9 euro per maand. Er was dus vorig jaar een negatieve inschatting van de kostenontwikkeling. Dat is meegevallen en dat levert DSW een positief resultaat op. Blijkbaar verwacht Oomen dit jaar een behoorlijke winst te maken en dat geeft hij terug aan de polishouders, plus nog wat extra uit de reserves zodat hij op een kleine verlaging uitkomt.

Oomen verwacht behoorlijk winst te maken en dat geeft hij terug aan de polishouders

Hoe houdbaar is deze verlaging?

Ik zie dit vooral als iets eenmaligs. De premies zijn vorig jaar te veel verhoogd en nu compenseert DSW dat. Het komt vooral voort uit wat er tot nu toe over dit jaar bekend is. De lonen zijn dit jaar niet zo sterk gestegen, de prijzen ook niet. Het is maar zeer de vraag of dat zo blijft, zeker wat betreft de lonen. Er ontstaan personeelstekorten, er is een algemene loonstijging, er komt meer ruimte voor loonsverhoging. Dus wat Oomen zegt, gaat vooral over de afgelopen periode, niet over de toekomst. De premie is voor volgend jaar waarschijnlijk niet kostendekkend, maar dat dekt hij af met de winst die hij dit jaar maakt.

Ook opmerkelijk: DSW verlaagt het eigen risico met een tientje. Kan een zorgverzekeraar dat zomaar doen?

Een zorgverzekeraar mag het eigen risico verlagen bij voorkeursaanbieders, aanbieders waar afspraken mee zijn gemaakt. DSW hanteert daarvoor nu een heel ruimte definitie: alle zorgaanbieders die bonafide zijn doen mee. DSW gebruikt de mogelijkheid die de wet biedt.

Oomen wil duidelijk aangeven dat hij het eigen risico te hoog vindt. De discussie hierover is nu natuurlijk heel heftig. Het is misschien tijd om te kijken of we het eigen risico niet op een andere manier moeten vormgeven.

Waar nu veel over wordt gesproken zijn beperkte eigen betalingen. Dat je dus bijvoorbeeld bij elk polikliniekbezoek 25 euro betaalt. Dat is makkelijker te dragen dan in één keer 385 euro en het maakt de zorgkosten ook een stuk transparanter. Als mensen naar een ziekenhuis gaan of medicijnen moeten slikken, weten ze niet hoeveel ze moeten betalen. Als je dat vooraf duidelijk maakt, is het veel duidelijker voor de mensen.

Misschien is het tijd om te kijken of we het eigen risico niet op een andere manier moeten vormgeven

Zullen de andere zorgverzekeraars DSW nu volgen?

Zij worden nu onder druk gezet, ja. Het is wel zo dat DSW vorig jaar de premie meer heeft verhoogd dan andere zorgverzekeraars. Dus ook al zien zij dezelfde kostenontwikkeling, dan nog zullen zij een lager resultaat behalen. Voor anderen zit een verlaging er misschien niet in, maar de verhoging zal dan meevallen. Ik verwacht dat het lager uitkomt dan de 80 euro premiestijging die DSW heeft beraamd.