De sjerpen staan in solden: hoeveel kost een burgemeesters- of schepensjerp?

© rr

Nog twee weken en dan worden de nieuwe lokale besturen officieel geïnstalleerd. Kersvers verkozen burgemeesters en schepenen die nog geen sjerp hebben, maken daar dus maar beter snel werk van. Gelukkig voor hen staan de sjerpen momenteel in de solden, en kunnen ze kortingen krijgen. Maar wie mag zo’n lint dragen, wanneer moet en mag het en hoeveel kost een sjerp eigenlijk?

Thierry Goeman

Willen of niet, in een aantal gevallen is een sjerp dragen wettelijk verplicht voor burgemeesters en schepenen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het voltrekken van een huwelijk of als ze optreden in het geval van oproer, kwaadwillige samenscholing of ernstige verstoring van de openbare orde, zo staat in artikel 78 van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 over het statuut van de lokale en provinciale mandatarissen. Bij andere gelegenheden, een gouden bruiloft bijvoorbeeld, mag het maar is het niet verplicht.

Waar koop je zo een sjerp?

In de VVSG-winkel (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) kunnen mandatarissen hun sjerp bestellen. “Wie ze online bestelt via mail, of een bestelbon met de post verstuurt, krijgt tot eind januari 2019 zelfs 15 procent korting”, zegt Viviane Arents van VVSG. Maar ze kunnen ook rechtstreeks door steden en gemeenten bij fabrikanten worden besteld.

© vvsg

Mag men kiezen tussen een tricolore of Vlaamse sjerp?

Neen, een burgemeester draagt een tricolore sjerp, een schepen een zwartgele sjerp en een gemeenteraadslid een geelgroene, al dragen de meeste gemeenteraadsleden die nooit.

Bestaat er een dresscode?

“Ofwel dragen mandatarissen hun sjerp om hun middel, waarbij het zwart zich bovenaan bevindt. Ofwel dragen ze hem over hun rechterschouder, met de knoop aan hun linkerzijde en de zwarte band het dichtst bij de hals”, zo zegt het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Hoeveel kost zo een lint?

“Burgemeesterssjerpen kosten tussen de 110 en 162,80 euro, afhankelijk van de afwerking en of het om een schouder of lendensjerp gaat. Plus 25 euro verzendingskosten omdat de sjerpen verpakt zitten in een stevige luxe klokdoos.”

Voor een schepensjerp is dat tussen de 96,80 en 139,70 euro, voor een lint van gemeenteraadslid 136,40 euro. Wie er een gemeenteschild op wil, betaalt 25 euro extra. Het wapenschild van de Vlaamse Gemeenschap is conform de wettelijke bepalingen bij de prijs inbegrepen”, zegt Viviane Arents.

Rechtstreeks bestellen bij producenten kan uiteraard ook. Bij Mauquoy in Grobbendonk bijvoorbeeld, al zijn ze daar momenteel iets duurder.

Wie betaalt de sjerp?

“Op basis van een wet uit de tijd van de Franse revolutie moeten burgemeester en schepen de sjerp zelf betalen. Het is echter toegelaten dat de gemeente één burgemeesters- en één schepensjerp aankoopt. In een aantal gevallen is het dragen van de sjerp immers verplicht en als er een sjerp op het gemeentehuis ligt, kan steeds aan die verplichting worden voldaan”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Kan iedereen zo een lint bestellen?

Neen, het moet door een gemeente of stad worden besteld. En er moet een contactpersoon van de lokale overheid worden opgegeven om te vermijden dat iedereen er zomaar een zou kunnen bestellen.

En wat als men niet herverkozen wordt of stopt met politiek?

Bij de beëindiging van hun ambt of bij een tuchtrechtelijke schorsing mogen de mandatarissen hun sjerp uiteraard niet meer dragen. Als de mandataris zijn sjerp zelf heeft betaald, mag hij hem uiteraard houden als souvenir. Anders blijft hij op het gemeentehuis voor zijn opvolgers.