Turnhout wil octrooipaal redden

op de grensscheiding van Turnhout en Tielen staat een octrooipaal.Deze paal heeft een lange geschiedenis en is mogelijk nog de enige in zijn soort in Vlaanderen. Maar de paal is in slechte staat.

gvn

Gemeenteraadslid Paul Meeus (Vlaams Belang) pleit voor de bescherming van de octrooipaal. "De paal was een aanduiding dat onze stad over rechten beschikte om markten te organiseren. Bij de paal moesten mensen een tolheffing betalen wanneer ze de gemeentegrens overstaken."

In Turnhout stonden ooit acht octrooipalen met de tekst 'octrooipaal Turnhout limite'. Op marktdagen werd bij de palen een tol geheven op basis van de waarde van de goederen die mensen bij zich hadden. Na 1860 hadden deze palen geen functie meer en verdwenen ze stilaan.

Die ene paal die nog bestaat, verkeert volgens Paul Meeus in een slechte staat. Schepen Astrid Wittebolle (Groen) achterhaalde ondertussen dat een bescherming als bouwkundig erfgoed niet meteen kan, omdat Vlaanderen hierop een stop heeft gezet. In overleg met Erfgoed Noorderkempen wil ze wel de omgeving rond de paal maaien en laten nagaan wat de toestand van de paal is en hoe deze op een wetenschappelijke manier in zijn oorspronkelijke toestand kan worden hersteld. "Ik ben blij dat de paal overeind blijft", besluit Paul Meeus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER