Reynders grijpt naast topjob Raad van Europa

Didier Reynders feliciteert Marija Pejcinovic Buric. © BELGA

© BELGA

thumbnail: Didier Reynders feliciteert Marija Pejcinovic Buric.
thumbnail: null

Didier Reynders (MR) wordt niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. De parlementaire assemblee heeft de Kroatische Marija Pejcinovic Buric verkozen.

jvt

Reynders kreeg 105 stemmen achter zijn naam, zijn tegenstreefster Marija Pejcinovic Buric 159.

Reynders voerde al maandenlang campagne voor de prestigieuze functie. Sinds maandag stond de federale informatieopdracht die hij samen met Johan Vande Lanotte uitvoert op een laag pitje voor de eindsprint van zijn kandidatuur. Tevergeefs.

De 60-jarige Reynders is al twintig jaar federaal minister. Als minister profileerde hij zich sterk op mensenrechten en hij aasde al langer op een Europees mandaat. In 2014 greep hij naast de functie van Europees commissaris.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tweede vrouw

Met Buric komt voor de tweede keer een vrouw aan het hoofd van de instelling. Tot nu toe was de secretaris-generaal altijd uit West-Europa. Buric is oud-lid van het parlement van de Raad en zat het comité van ministers van de organisatie voor. Sinds 2017 is ze de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken. Op 1 oktober begint ze aan haar nieuwe taak.

De secretaris-generaal van de Raad van Europa geeft leiding aan 1.300 ambtenaren en ziet toe op een budget van bijna een half miljard euro.

Samen met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de Raad van Europa verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in de 47 lidstaten, waaronder Rusland en Turkije. De Raad van Europa en het Mensenrechtenhof zijn geen instellingen van de Europese Unie.

Rusland

De Raad van Europa heeft ook beslist dat Rusland weer mag meestemmen, ondanks verzet van Oekraïne. Het stemrecht van de Russen was ingetrokken, nadat Rusland het Oekraïense schiereiland Krim geannexeerd had. Maar Frankrijk en Duitsland wilden Rusland weer als een volwaardig lid van de Raad van Europa behandelen.

Oost-Europeanen woest over ‘uitverkoop’ aan Moskou

Oekraïners protesteerden dinsdag aan de Duitse ambassade in Kiev tegen de terugkeer van Rusland in de Raad van Europa. © AFP

De parlementaire assemblee van de Raad van Europa besliste gisteren dat Rusland opnieuw volwaardig lid kan worden en opnieuw mag meestemmen. Het stemrecht van Moskou was in 2014 ingetrokken nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Opvallend is dat geen expliciete voorwaarden worden gekoppeld aan die rehabilitatie. Moskou wordt alleen gevraagd om onder meer gevangenen vrij te laten en een onderzoek te openen naar de moord op de oppositiepoliticus Boris Nemtsov in 2015.

De delegaties van Oekraïne, Letland, Litouwen, Estland, Polen, Georgië en Slovakije reageerden woedend en beslisten onmiddellijk Straatsburg te verlaten en terug te keren naar hun respectievelijke hoofdsteden. Een parlementslid sprak in hun naam van een ‘uitverkoop’ van de Raad van Europa (die waakt over het respect voor de mensenrechten, de rechtsstaat en de democratie) aan Rusland ‘dat de democratie in Europa destabiliseert’ en zich schuldig maakt aan ‘gewapende agressie’. Ze gaan samen met hun regeringen bekijken of en wat ze kunnen ondernemen bij de volgende bijeenkomst van de assemblee.

Volgens goed ingelichte bronnen stemden alle Franse en de meeste Duitse leden van de assemblee voor de volledige terugkeer van Rusland, als een teken van goodwill richting Poetin. Op de Europese top vorige week in Brussel stemden de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron samen met de 26 andere EU-leiders nog unaniem voor de verlenging van de economische sancties tegen Rusland wegens de betrokkenheid van Moskou bij de oorlog in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim.