Clubiconen over de malaise bij Standard: “Ze helpen een grote en mooie club naar de kloten”

De malaise op Sclessin raakt elke Standard-supporter. Ook clubiconen zijn aangedaan na het nieuwe dieptepunt dat zich vrijdagavond voordeed. “Deze miserie moet zo snel mogelijk opgelost worden. Mijn hart bloedt”, zegt ex-Gouden Schoen Eric Gerets.

Gunter Schoofs

“Pijnlijk! Ik kan het niet anders samenvatten”, zucht Eric Gerets, die thuis de gebeurtenissen op Sclessin volgde vrijdagavond. “Op een gegeven moment wordt het de supporters te veel, hé. Voor hen is dit een grandioos dieptepunt in de clubgeschiedenis. Wie had verwacht dat er bij 777 Partners zulke cowboys aan de macht zijn? Zonder enig zakelijk inzicht? Ik denk dat niemand dit durfde voorspellen. Er moeten snel positieve ontwikkelingen komen, want ze helpen een grote en mooie club als Standard naar de kloten. Eerlijk: mijn hart bloedt.”

Eric Gerets.© Raymond Lemmens

“Ik was op de wedstrijd Willem II-Telstar”, vertelt Guy Vandersmissen, die bijna 400 wedstrijden voor de Rouches speelde in de jaren tachtig. “Toen ik op mijn telefoon de stand van Standard wilde checken en de melding postponed zag staan, wist ik meteen dat het om een actie van de supporters ging. Of ik die gijzeling een begrijpelijke reactie vind? Zeker. Wat 777 Partners flikt, is te zot voor woorden. De club en haar fans worden gigantisch in de steek gelaten. Terwijl er de voorbije maanden berichten waren dat deze Amerikanen zelfs Everton wilden overnemen. Dat betekent toch dat er wel kapitaal is? Dan kan ik alleen vaststellen dat dit niet van goede wil getuigt.”

Toestand hypothekeert volgend seizoen

“Er heerst vooral onduidelijkheid en dat is zeer vervelend”, vervolgt Vandersmissen. “Ik heb te doen met mensen als Pierre Locht. Hij kan er niets aan doen, maar moet het telkens komen uitleggen. Er wordt inderdaad gesproken over een nieuwe overname, maar als blijkt dat de Amerikanen geld nodig hebben, zal er een behoorlijk prijskaartje aan vasthangen. Standard blijft natuurlijk een interessante naam. Een opvolger mag alleszins niet opnieuw een foute keuze zijn. Een overnemer vinden is één, de juiste vinden is twee.”

“De huidige toestand hypothekeert niet alleen het einde van dit seizoen, maar ook naar volgend seizoen toe zijn dit taferelen die niet het juiste perspectief bieden. Mensen van de commerciële cel moeten eerstdaags opnieuw abonnementen verkopen, sponsorcontracten afsluiten, begin er maar aan. Geen cadeau. Voor niemand.”

© BELGA

Eddy Janssis (62) uit Heers is al meer dan dertig jaar fan van de Rouches. Hij volgt het reilen en zeilen vanop de eerste rij. “Toestanden als spelers vasthouden zie ik eerlijk gezegd liever niet gebeuren”, klinkt het. “Ik vind het niet de juiste manier om te reageren. Dit kost de club alweer geld, terwijl in Luik toch meer en meer doorsijpelde dat 777 Partners niet meer zal doorgaan met Standard en er al beslissingen in de maak waren? Gebeurtenissen als vrijdag, hoeveel honderdduizenden euro’s hebben die dingen Standard al gekost? Maar goed, er kwam geen geweld aan te pas en er zijn geen zaken afgebroken. Mocht de match wel afgetrapte zijn, was ze misschien stilgelegd gaandeweg, wie weet.”

“In de media wordt van een historisch dieptepunt gesproken, maar die zijn er in het verleden nog geweest. Met Standard komt het altijd wel goed”, weet Janssis. “Alleen is men hier al lange tijd op de foute manier bezig geweest met betrekking tot saneringen, die de meeste clubs in België wel moeten doen door de strengere regels die worden opgelegd. Sommige andere ploegen à la STVV anticipeerden daar de jongste tijd wel op.”

© BELGA

Geen D’Onofrio?

“In een overname van Luciano D’Onofrio geloof ik niet direct. Omdat een overnemer al minstens 50 miljoen op tafel zal moeten leggen. Komt daarbij dat dan nog budget voorhanden moet zijn om een nieuwe ploeg te vormen richting volgend seizoen. Een kapitaalkrachtige overnemer zal moeten opduiken, al is ook dat tegenwoordig geen garantie voor de toekomst van een ploeg in het Belgisch voetbal. Toen Venanzi de club de club destijds overdroeg aan 777 Partners, vernam ik hier en daar al berichten dat dit bedrijf niet op alle fronten hoog stond aangeschreven, dus enige voorzichtigheid is aangewezen. Ach, de papieren van Standard zijn niet goed, maar de club komt wel weer boven water.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer