© rr

VIDEO. “Duwtje” zegt jongeman, “slagen en verwondingen” aan agent vindt de rechtbank

Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft één jaar effectieve celstraf gevraagd tegen Soulaimane Y. uit Borgerhout wegens slagen en verwondingen aan een agent, tijdens relletjes op het Jan De Laetplein in Borgerhout, op 24 juni 2017. De verdachte had op 24 juni 2017 een duw(tje) gegeven aan een politieman, die bezig was met een arrestatie.

vdaa

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Soulimane Y. vorig jaar tot een jaar effectieve gevangenisstraf. Zijn advocaat Sahil Malik tekende beroep aan tegen het vonnis omdat hij meent dat zijn cliënt niet schuldig is aan slagen en verwondingen. “Mijn cliënt ontkent niet dat hij de agent heeft aangeraakt”, aldus Malik. “Maar het duwtje of de tik die hij heeft gegeven is misschien moreel verwerpelijk, maar juridisch gaat het niet om slagen en verwondingen. Hij had niet de intentie om de agent te kwetsen en de duw was ook niet van die aard dat hij de agent kon kwetsen.”

Fietsteam

De betrokken agent van het Orida Fietsteam van de Antwerpse politie had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. De man gaf voor het hof eerlijk toe dat zijn burgerlijke partijstelling eerder symbolisch was. “Ik heb geen schade ondervonden, fysiek noch psychisch. Ik heb tijdens die interventie zelfs niet gemerkt dat de beklaagde mij een duw heeft gegeven. Dat heb ik achteraf van collega’s vernomen. Ik was op dat moment gefocust op de arrestatie. Ik vraag één euro schadevergoeding uit principe: wij politieagenten werken in een moeilijke buurt en we doen ons best om alles in goede banen te leiden. Men moet mij en mijn collega’s niet hinderen bij de uitvoering van hun werk.”

Advocaat Sahil Malik vraagt het hof om zijn cliënt vrij te spreken voor de tenlastelegging slagen en verwondingen aan een agent in functie. Ondergeschikt vraagt Malik om de feiten te herkwalificeren naar ‘lichte geweldpleging’, een overtreding waar slechts enkele dagen celstraf voor gegeven kan worden. “Als u mijn cliënt toch schuldig zou bevinden, vraag ik u om hem een werkstraf op te leggen. Eén jaar effectieve gevangenisstraf is wel heel erg buiten proportie. De correctionele rechtbank heeft voor andere feiten van geweld tegen de politie recent ook werkstraffen opgelegd, en de beklaagden hadden in dat geval veel meer gedaan dan het geven van één duwtje.”

Agenten kalmeren

Het hof liet de bewakingsbeelden van het incident op het Jan De Laetplein gisteren tijdens de zitting afspelen. Op de beelden is inderdaad te zien dat de beklaagde Soulaimane Y. één lichte duw geeft aan de agent, maar dat was voor het openbaar ministerie geen reden om de vordering te milderen. “De beklaagde zegt dat hij de agenten wou kalmeren, maar deze daad was geen daad van bezorgdheid. Deze duw was een signaal aan de politieagenten: blijf uit onze wijk. Bovendien is de beklaagde slecht geplaatst om de politie aan te manen tot kalmte, aangezien hij zelf reeds veroordeeld is wegens afpersing en diefstal met geweld.” Het hof doet uitspraak op 23 mei.