Themabeeld© REUTERS

Zes mensen gedood bij schietpartij in een Afghaanse moskee

In de Afghaanse provincie Herat, in het westen van het land, zijn zes mensen gedood nadat een schutter een moskee aanviel. Eén andere persoon raakte gewond. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond meegedeeld.

fdb
Bron: BELGA

Op maandagavond “opende een ongeïdentificeerde persoon omstreeks 21.00 uur het vuur op gelovigen in een moskee in het district Guzara”, aldus Abdul Matin Qani, een woordvoerder van het ministerie. Guzara ligt op ongeveer veertig minuten rijden ten zuiden van de provinciehoofdstad Herat. “Zes burgers werden gedood en een andere raakte gewond”, zei de woordvoerder op het sociale netwerk X. Het Afghaanse televisiestation Tolo News meldde op basis van lokale bronnen dat de moskee die maandagavond het doelwit was, toebehoorde aan de sjiitische gemeenschap. 

Afghanistan wordt regelmatig geteisterd door aanslagen van de Islamitische Staat van Khorasan (IS-K), die het vaak gemunt heeft op de sjiitische minderheid. De aanslag is echter nog niet opgeëist. Op 21 april claimde IS-K wel de aanslag op een minibus in een wijk van de hoofdstad Kaboel. Daarbij vielen een dode en drie gewonden. Een maand eerder werden bij een zelfmoordaanslag, ook opgeëist door de IS-K, drie mensen gedood in de zuidelijke stad Kandahar.

Sinds de taliban in augustus 2021 opnieuw aan de macht kwamen, is de veiligheid in Afghanistan in het algemeen verbeterd. Toch zijn er sindsdien honderden mensen gedood of gewond geraakt bij aanslagen, vaak gericht tegen burgers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer