Roger Pintens Jr. viert zeventigste verjaardag met expo en veilt kunstwerk voor Boven De Wolken: “Zelf vrouw en kindje verloren”

Schelle -

De Schelse kunstenaar Roger Pintens Jr. wordt in augustus zeventig en zet voor die gelegenheid nog eens de deuren open. In zijn tuin en atelier kan je op ontdekkingstocht langs een honderdtal kunstwerken. Bovendien veilt hij een kunstwerk, Princess, ten voordele van vzw Boven De Wolken.

Bart Roggeman

Vanuit een sterk maatschappelijk engagement schenkt/veilt Pintens op geregelde basis graag een kunstwerk voor het goede doel. Zo prijkt sinds enkele jaren in de inkomhal van het UZA zijn werk ‘Corona Angel’, dat hij schonk als eerbetoon aan alle zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis.

De keuze viel dit keer op vzw Boven De Wolken, die ouders van sterrenkindjes ondersteunt. “Ik vroeg de burgemeester of hij een goed doel voor ogen had en hij stelde Boven De Wolken voor. Dat sprak mij meteen aan, omdat ik er bijna vijftig jaar geleden zelf ook mee werd geconfronteerd. Mijn eerste echtgenote was zwanger toen ze ze verongelukte. We waren amper zestien maanden getrouwd”, vertelt hij.

Voor de vzw veilt hij het bronzen beeld Princess. Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen via een formulier een bod uitbrengen, met een startbod van 300 euro.

Het beeld Princess.© bar

Pintens‘ maatschappelijk engagement komt ook sterk naar voren in zijn meeste recente monumentale beelden, waarin hij de meer abstracte toer is opgegaan. Die vervaardigt hij voor het merendeel in roestvrij staal, soms in combinatie met brons en/of recyclagemateriaal zoals onderdelen van oude lusters. Ze dragen welluidende titels als De toren van Babel, De ark voor kosmos, De trap naar de hemel,... Daarin gaat hij maatschappelijke thema’s als milieuvervuiling of de sterke onderlinge strijd van individuen niet uit de weg. “Zoals Panic Room, een hoge toren waar de bovenste veilig zit, maar iedereen naar boven wil”, vertelt hij. “Maar er zitten ook wel luchtigere thema’s tussen, zoals Kermis, een werk vervaardigd uit brons en gerecupereerde onderdelen.”

De kunstenaar met De ark voor kosmos, waarmee hij met een gelijkaardig beeld recent ook werd geselecteerd voor de nationale Mark Mackenprijs.© bar

De huistentoonstelling bij Roger Pintens Jr. in de Steenwinkelstraat 443 is vrij te bezoeken op 1, 3, 4 en 5 mei, telkens van 11 tot 18 uur. Wie er niet geraakt, maar toch graag een bod op Princess zou uitbrengen, kan dat ook via mail, roger.pintens@telenet.be.

De trap naar de hemel.© bar

Een ander beeld dat ook symbool staat voor de sterrenkindjes.© bar

Een bijzonder kunstwerk: Een sculptuur van Roger Pintens Jr. gecombineerd met een roos van zijn vader en kunstsmid wijlen Roger Pintens Sr.© bar

Kermis, vervaardigd uit brons.© bar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV