weer

Zon maakt plaats voor onweer, KMI waarschuwt met code geel

© Jimmy Kets

Mooie liedjes duren niet lang: donderdag is het al gedaan met het zonnige weer. In ruil krijgen we mogelijk zoveel regen dat de overheid het noodnummer 1722 geactiveerd heeft.

blg

Het KMI heeft voor donderdagnamiddag code geel - ‘wees waakzaam’ - uitgevaardigd in het oosten van het land, wegens risico op onweer met kans op hagel en/of veel neerslag in korte tijd. Er kan lokaal meer dan 20 mm regen op een uur vallen. Code geel geldt voor Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel en de Waalse provincies.

Het KMI wijst erop dat de weersituatie voor donderdag “complex” is zodat zijn voorspellingen nog kunnen aangepast worden. De weerdienst sluit een opschaling naar code oranje in het oosten van het land niet uit. De kans op zware buien in het westen van het land is kleiner.

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 vanwege de weersvoorspellingen en om overlast van de hulpdiensten te vermijden. Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

Weerbericht

Donderdag is hier en daar grijs of mistig gestart. Na het optrekken is het nog op de meeste plaatsen droog met eerst nog ruimte voor zon, vooral in de Kempen. In de regio’s nabij de Franse grens kan er in de voormiddag al een lokale regen- of onweersbui vallen.

In de loop van de namiddag komen er dan in het zuidoosten en oosten van het land regen- of onweersbuien tot ontwikkeling, die later op de middag en avond naar het westen opschuiven. De kust en het uiterste westen houden het wellicht droog. Donderdagnacht blijft het meestal zwaarbewolkt met in vele streken nog regen of buien. De kans op onweer neemt sterk af.

De maxima schommelen van 14 tot 18 graden langs de Franse grens en in de Ardennen, en van 20 tot 23 graden over het centrum en de Kempen.

Vrijdag is het eerst zwaarbewolkt met vooral nog regen over de noordelijke helft van het land. Daarna wordt het overal droog met opklaringen vanuit het zuiden. Het is minder zacht bij maxima van 12 tot 16 graden.

Zaterdag start zonnig met soms hoge sluierwolken. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken en wordt het wisselend bewolkt met toenemende kans op buien in de namiddag. We halen maxima van 12 tot 18 graden.

Zondag wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Soms vallen er buien of regent het een tijdje. De maxima schommelen tussen 13 en 18 graden bij een zwakke tot matige zuidenwind.

Ook maandag zijn er nog buien mogelijk bij maxima tussen 13 en 18 graden.

Dinsdag kan er nog wat regen vallen. De maxima liggen tussen 14 en 20 graden.

Woensdag lijkt het meestal droog te blijven. Maxima rond 18 graden in het centrum van het land.