Als je kind meer dan 12.422,50 euro bruto verdient met een studentenjob is het niet meer ten laste
Foto: Freepik.com

Zo zorg je ervoor dat je als (ouder van een) jobstudent geen extra belastingen moet betalen

Wanneer jobstudenten te veel verdienen of te veel werken, moeten ze meer belastingen betalen. Maar dat niet alleen: ook ouders kunnen meer belastingen moeten ophoesten, omdat de student niet meer ten laste is wanneer hij te veel verdient. Mogelijk verliezen ze ook het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Hieronder lees je hoe je dat allemaal kunt vermijden.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman.Ā Vanaf woensdag 15 mei geeft hij antwoorden op al je belastingvragen in de Belastingspecial van 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag over je belastingaangifte? Mail naarĀ winwin@radio2.be.Ā 

De dochter van EddyĀ Van Waeyenberghe uit Maldegem heeft een studentenjob als zorgkundige. Op het nieuwe aanslagbiljet staat hun dochter niet meer aangeduid als "ten laste" omdat ze vorig jaar te veel verdiend heeft.

"Ze heeft niet te veel uren gepresteerd, maar voor die uren heeft ze wel te veel verdiend. Zij zelf moet dit jaar geen extra belastingen betalen, maar wij wel omdat we ze plots niet meer ten laste mogen hebben", legt Eddy uit bij 'WinWin' op Radio2. "Daardoor verliezen wij waarschijnlijk zo'n 1.000 euro."

Wat betekent een kind "ten laste" hebben?

Een kind ten laste woont officieel bij jou in en is financieel afhankelijk van jou.

Elke Belgische belastingbetaler heeft een belastingvrije som van 10.570 euro (bedrag voor 2024). Dat betekent dat je geen belastingen hoeft te betalen als je inkomen lager is dan dat bedrag. Per kind ten laste wordt dat bedrag opgetrokken. In 2024 betekent dat:

1 kind ten laste: 1.920 euro erbij
2 kinderen: 4.950 euro erbij
3 kinderen: 11.090 euro erbij
4 kinderen: 17.940 euro erbij
Meer dan 4 kinderen: 17.940 euro + een supplement van 6.850 euro per extra kind

Het Groeipakket (de kinderbijslag) staat hier los van.

Hoelang mag een student maximaal werken zonder belastingen te moeten betalen?

In ons land mag een student sinds 1 januari 2023 in totaal 600 uren per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. DieĀ solidariteitsbijdrage bedraagt 2,71% van je brutoloon. Die 600 uren komen overeen met zo'n 78,9 volledige werkdagen van 7,6 uur.

Wanneer je die 600 uren overschrijdt, zal je vanaf het 601ste uur de normale sociale bijdragen van 13,07% betalen. Je wordt dan een "werkstudent" en op dat gedeelte betaal je dan ook belastingen.

Hoe lang je precies werkt, heeft geen invloed op het al dan niet ten laste blijven van je ouders. Daarvoor moet je enkel kijken naar het verdiende bedrag.

Wanneer verlies je het kindergeld?

Wanneer je langer dan 600 uur hebt gewerkt, verliezen je ouders mogelijk wel het Groeipakket. Dat is de kinderbijslag van vroeger. Kinderen die jonger zijn dan 18 hebben altijd recht op kinderbijslag. Ongeacht hoeveel je werkt als jobstudent.

Maar van zodra je meerderjarig bent en meer dan 600 uren per jaar werkt als jobstudent, dan moet je uitkijken. Je mag dan nog 80 uur per maand extra werken met een "gewoon" contract voor je het Groeipakket kwijtspeelt. Zit je daarboven, dan verlies je - als je in Vlaanderen woont - die maand het Groeipakket. In hetĀ Brussels Hoofdstedelijk GewestĀ mag je maximaal 240 uur per kwartaal werken als je de kinderbijslag niet wilt kwijtspelen. Die limiet geldt niet voor de maanden juli, augustus en september, op voorwaarde dat je na de zomervakantie verder studeert.

Hoeveel mag een student maximaal verdienen zonder belastingen te moeten betalen?

Als de inkomsten uit een studentenjob niet hoger liggen danĀ 14.514,29 euro bruto (na afhouding van de sociale bijdragen, cijfer voor 2024), dan zal je daar niet op belast worden. Je betaalt dan enkel de verlaagde sociale bijdragen. DieĀ solidariteitsbijdrage bedraagt 2,71% van je brutoloon, terwijl gewone werknemers meestal 13,07% betalen.

Verdien je toch meer? Dan betaal je belastingen op het deel van je inkomen boven dat bedrag.

Wanneer is een kind met een studentenjob niet meer ten laste?

Opgelet: het bedrag dat je maximaal mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven van je ouders, ligt een stuk lager.Ā Voor 2024 is dat brutobedrag 12.422,50 euro. Netto komt dat neer op 7.290 euro.

Ā 

Het bedrag vanaf wanneer je ouders meer belastingen zullen moeten betalen (omdat jij niet meer ten laste bent) is dus sneller bereikt dan het bedrag vanaf wanneer jij als student belastingen moet betalen.

Ā 

Dat bedrag geldt alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan de inkomsten uit je studentenjob. Je mag ook geen werkelijke beroepskosten vermelden op je belastingaangifte. De fiscus brengen wel nog een forfaitair bedrag in rekening.

Als je het jaar nadien wƩl onder dat maximumbedrag blijft, kan het kind wel opnieuw ten laste worden.

Meest gelezen