Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

"Geld voor loonsverhoging leerkrachten geef je beter elders uit"

Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA).Beeld photo_news

Loonopslag, een aanwervingspoule en soepelere vaste benoemingen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft een akkoord met vakbonden en onderwijskoepels. N-VA is teleurgesteld. "Het geld kon beter gebruikt worden."

Al een hele tijd woedt het debat over hoe de carrière van de leerkracht aantrekkelijker gemaakt kan worden. Hoe voorkomen dat er zoveel jonge leerkrachten zo vroeg stoppen? En hoe hou je ze ook op latere leeftijd gemotiveerd? Het moeizaam onderhandelde akkoord dat Crevits sloot met de vakbonden en onderwijskoepels moest daar een antwoord opbieden.

Wat het meest opvalt, is de algemene loonsverhoging voor alle 175.000 onderwijspersoneelsleden. Vanaf september dit jaar krijgen die 0,3 procent extra, wat oploopt tot 2,1 procent in 2021. Vooral de vakbonden haalden dit aan als een belangrijke eis.

Daarnaast wordt er werk gemaakt van lokale lerarenplatforms, een soort poule waar startende leraars zich kunnen aanmelden. Het moet voor scholen mogelijk maken om snel vervangingen te zoeken, voor 2.500 starters moet dit meer werkzekerheid opleveren. De bedoeling is dit kleinschalig te houden binnen één scholengroep, zodat er geen leerkrachten uit Hasselt plots in De Panne moeten opdraven. 

Proefperiode

Een leerkracht zal sneller zeker zijn dat hij op een bepaalde school in dienst kan blijven. De 'proefperiode' op weg naar TADD (tijdelijke aanstelling van doorlopende duur), een opstapje naar een vaste benoeming, wordt intenser en korter. Tegelijk wordt de procedure om echt vast benoemd te geraken soepeler. Daar worden er 6.000 extra plaatsen vrijgemaakt, van mensen die langdurig ziek zijn of met brugpensioen zijn. 

Een aantal duidelijke aanzetten, maar is dat voldoende? De oorspronkelijke bedoeling was werk te maken van een echt loopbaanpact, maar het akkoord laat nog een aantal vragen onbeantwoord. Hoe vermijd je dat een leerkracht een hele carrière dezelfde job uitoefent zonder veel variatie? Hoe hou je de job van de leerkracht werkbaar? 

'Ik gun de leerkrachten het extra geld, maar er zijn andere noden'
Koen Daniëls, Vlaams Parlementlid N-VA

Vanuit de meerderheid weerklinkt kritiek. N-VA betreurt dat er zoveel geld naar de loonsverhoging is gegaan. "Ik gun de leerkrachten het extra geld, maar er zijn andere noden", zegt Koen Daniëls, de onderwijsspecialist van de partij. "Als in scholen kom, hoor ik vragen naar extra kinderverzorgers voor kleuters die onzindelijk zijn, extra leerkrachten om klassen van 28 leerlingen te splitsen, voor extra ondersteuning in het kader van het M-decreet of voor ondersteuning voor de directeurs in het basisonderwijs. Daar zie ik weinig van." 

Jobomstandigheden

Omdat er heel wat leerkrachten op het punt staan met pensioen te gaan en het aantal leerlingen toeneemt, is er nood aan 5.000 tot 7.000 voltijdse leraren per jaar vanaf 2019. "Het is niet het loon dat een leraar overtuigt, want dat is best oké. Wel moeten de omstandigheden van de job verbeteren", zegt Daniëls. De kans dat het akkoord nog wordt bijgestuurd, is minimaal; meer dan hier akte van nemen, zal de regering niet doen. 

'Hier staat vooral veel níét in'
Caroline Gennez, Vlaams Parlementslid sp.a

Ook oppositiepartij sp.a vindt het akkoord ruim onvoldoende. "Hier staat vooral veel níét in", zegt Vlaams Parlementslid Caroline Gennez. "Goed dat er loonsopslag is, maar veel leerkrachten blijven op hun honger zitten."