Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Staatsveiligheid waarschuwt voor extreemrechtse burgerwachten: "Aanslagen zijn niet uit te sluiten"

Archiefbeeld.Beeld Photo News

De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor een mogelijk nieuw onrustwekkend fenomeen in ons land: extreemrechtse burgerwachten in steden en gemeenten die patrouilleren om burgers te "beschermen tegen vluchtelingen". Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staan "meerdere tientallen" radicaal-rechtse individuen klaar om mogelijk geweld te gebruiken. Dat schrijven de kranten van Sudpresse.

Minister van Justitie Geens zegt in een antwoord op een parlementaire vraagt dat de veiligheidsdiensten in ons land, maar ook in het buitenland, sinds de aanslagen van Parijs en Brussel in 2015 en 2016 een toename zien van het aantal extreemrechtse activisten en hun activiteiten. De Staatsveiligheid schat dat er in ons land meerdere tientallen extreemrechtse activisten mogelijk bereid zouden zijn om geweld te gebruiken of om de wet te overtreden op basis van hun ideologie, zo waarschuwt de minister van Justitie.

De Staatsveiligheid houdt bijvoorbeeld boodschappen op sociale media in het oog, maar ook racistische incidenten tegen bijvoorbeeld asielcentra en moskeeën.  "Aanslagen vallen nog steeds niet uit te sluiten", zegt Geens, hoewel er tot nu toe nog geen gewelddadige acties van extreemrechts zijn genoteerd.

De extreemrechtse activisten zijn niet enkel in steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Charleroi actief, maar ook in "landelijke gebieden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Brussel", klinkt het nog. 

Bovendien maakt de Staatsveiligheid zich zorgen over een nieuw fenomeen dat ze observeert: extreemrechtse burgerwachten die patrouilleren in de straten met als zelfverklaard doel het "beschermen van de lokale bevolking" tegen vluchtelingen. Die burgerwachten komen er na oproepen om zich te bewapenen tegen "de dreiging van een steeds groeiende islam". Geens verwijst bijvoorbeeld naar de aanval door zes leden van de extreemrechtse Franstalige partij Nation op een Poolse dakloze in Brussel.

De Staatsveiligheid heeft als een van haar basistaken het in het oog houden van extremistische fenomenen. Daaronder valt ook extreemrechts en extreemlinks.