Maryna Mai verkoopt Indonesische handgemaakte producten.© Margot De Clercq

Handgemaakte Indonesische producten in Nationalestraat: “We willen zorgen voor samenwerkingen tussen Antwerpse bedrijven en lokale ambachtslieden”

Antwerpen -

Maryna verkoopt in haar pop-upwinkel Indonesische handgemaakte producten. Door rechtstreekse samenwerkingen en sponsors zorgt ze dat de lokale ambachtslieden een correcte prijs krijgen. Ze bouwt hun netwerk uit en startte ook een onlinewinkel.

Margot De Clercq

In de pop-upwinkel Mailivings in de Nationalestraat 26 verzamelt Maryna Mai voor de derde keer handgemaakte Indonesische voorwerpen. Maryna wil de producten van haar land in de kijker zetten die met respect voor de natuur worden gemaakt.

“Indonesië krioelt van de eilanden, we hebben dus enorm veel schelpen. Ideaal om daar borden van te maken. De koffietafels worden gemaakt van fossielen die we uit de grond haalden. En alle houten meubels en servies is gemaakt van dik hout dat bestendig is tegen alle weersomstandigheden, wat wel nodig is in een land zoals België. Er is ook een dorpje dat enkel en alleen deze rieten handtassen maakt.”

De borden op de middelste plank zijn gemaakt van schelpen.© Margot De Clercq

Ook handtassen en stoelen die gemaakt zijn uit gerecycleerd plastic, zijn te vinden in de winkel. “We willen nooit een grote stock aanleggen. We produceren liever op aanvraag om geen overschotten te hebben.”

Sponsors

Maryna onderzoekt ook wat in de smaak valt bij Europeanen en probeert dat te combineren.“We proberen ook een online winkel uit te bouwen omdat we nu altijd moeten rekenen op de tijdelijke winkels. Veel makers wonen in kleine dorpjes, waar slechts enkelen kunnen lezen. Ik leer ze ook bij over de marketingkant en breng ze in contact met technologie.”

Bij de opening waren er traditionele Indonesische artiesten en Indonesisch eten.© Margot De Clercq

Bank of Indonesia Representative Central of Java sponsort de export van de producten, waardoor er meer rechtstreeks naar de producenten kan. “We willen echt samenwerkingen op poten zetten tussen Antwerpse bedrijven en lokale makers uit Indonesië. Omdat we zonder tussenpersoon zouden werken, houdt iedereen er het meeste van over. En wat we nu al doen met de pop-ups is dat alle opbrengst integraal gaat naar makers.”

Indonesische ambassadeur Andri Hadi woonde de opening van de winkel in de Nationalestraat 26 bij. Nog tot 26 juni kan je elke dag terecht in de winkel van 10 tot 18 uur.

De Indonesische ambassadeur Andri Hadi was aanwezig bij de opening van de pop-up.© Margot De Clercq

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER