© KLu

Burgemeester na plofkraak: “Appartementen boven kantoor zijn nog veilig”

De plofkraak in een Bpost-kantoor in Lummen gebeurde donderdag pal in het centrum van de gemeente, waar herinrichtingswerken bezig zijn. Burgemeester Luc Wouters (CD&V) van Lummen ging zich ter plaatse vergewissen van de toestand. “De brandweer heeft na onderzoek geoordeeld dat de stabiliteit van het gebouw veilig is.”

belga, fivr, KLu

“De buurtbewoners beleefden een korte nacht. Rond 3 uur werden ze opgeschrikt door het geluid van een ontploffing. Mijn grootste bekommernis waren de bovenliggende appartementen. De brandweer heeft na onderzoek geoordeeld dat de stabiliteit van het gebouw veilig is,” zegt de burgemeester van Lummen.

© KLu

De ravage in het kantoor zelf is volgens Luc Wouters enorm. “Alle vensters zijn aan diggelen geslagen. Het plafond is verwoest. De onderdelen van het plafond liggen verspreid in het kantoor. Het is een hele geruststelling dat de stabiliteit in orde is van het appartementsblok, waar een twintigtal appartementen gevestigd zijn, want daar maakte ik me toch zorgen over”, zegt Wouters. “We zijn bezig met herinrichtingswerken in het centrum van Lummen, maar dat weerhield de daders blijkbaar niet om de feiten te plegen”, klinkt het.

Het postkantoor moet mogelijk gestut worden. De volledig vernielde voorzijde werd dichtgetimmerd. Een beschadigde radiator van het postkantoor zorgde ervoor dat alle radiatoren van de appartementsbewoners leegliepen. Een bewoner werd zelfs gewekt door het klotsende geluid.

Gasflessen

Buurtbewoners van het kantoor werden omstreeks 3.15 uur gewekt door een harde knal. Ze zagen vier gemaskerde daders met hun buit in een donkere auto springen en snel vertrekken. In de hal naast de ingang stonden nog twee gasflessen en op de stoep lagen drie open geldkoffers en een aantal bankbiljetten die onder de inkt zaten.

© KLu

Buurtbewoner Benny Vandikkelen was donderdagochtend zoals gewoonlijk al erg vroeg wakker. “Opeens hoorde ik een luide knal. Buiten was het nog donker, maar ik zag vier mannen in een donkere auto springen die op de hoek van de Pastoor Frederickxstraat en de Dorpsstraat stond. De vier deuren stonden allemaal open en ze vertrokken daarna erg snel richting Ringlaan.”

Een andere man, die anoniem wil blijven, zag dat de vier daders een bivakmuts droegen. “Blijkbaar hebben de mannen eerst de schuifdeur die om 23 uur gesloten werd opengebroken. Alles gebeurde erg snel. Ik vermoed dat ze de vlucht namen met een Audi of BMW. Ik heb dadelijk de politie gebeld en nadat ik me had omgekleed en uit de lift stapte, stonden ze al voor ons appartement. Even later kregen ze een oproep dat er ook een plofkraak was gebeurd in Lommel. Er hing een speciale geur en ik zag dat de ravage in het postkantoor enorm was. De hele voorruit lag aan diggelen en ook het plafond is naar beneden gekomen. Op de stoep lagen de open geldkoffers en er zaten nog een aantal bankbiljetten in. De geldkoffers waren ook ontploft en overal lag er inkt zodat heel wat geld onbruikbaar was”, aldus de Lummenaar.

Ook in Lommel vond afgelopen nacht een plofkraak plaats. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de twee feiten.