Koningin Mathilde passeerde ook de jachthaven in Nieuwpoort.

7.700 sportievelingen stappen (deel van) kustlijn af, ook koningin Mathilde wandelt mee

De 5e editie van de Belgian Coast Walk lokte zaterdag 7.700 deelnemers naar de kust. De meest fervente wandelaars zijn al sinds de vroege ochtend onderweg om de 80 kilometer van Knokke-Heist naar De Panne af te leggen. Koningin Mathilde wandelde de tocht van 25 kilometer vanuit Westende.

Sinds de eerste editie in 2019 trekt de Belgian Coast Walk elk jaar opnieuw meer wandelaars. Met ruim 7.700 deelnemers vandaag wordt dan ook opnieuw een record neergezet. Het is op korte tijd uitgegroeid tot het op een na grootste wandelevenement van het land, na de Dodentocht.Ā 

Tussen 4.30 uur en 5.00 uur deze ochtend begonnen de meest fanatieke wandelaars aan Sportcentrum Laguna in Duinbergen, bij Knokke-Heist, aan hun tocht. 1.350 deelnemers kozen ervoor om de volledige afstand van 80 kilometer af te leggen. Daarbij kregen ze enkele passages over het strand voorgeschoteld, maar ze passeerden ook duinen, bossen en polders. Het parcours liet de wandelaars ook kennismaken met de havengebieden.

Koningin Mathilde kiest voor 25 kilometer vanuit Westende

Vanuit Westende kon ook een afstand van 25 kilometer gewandeld worden. Met koningin Mathilde stond daar een opvallende deelnemer aan de start. De koningin wandelde onder andere langs de jachthaven van Nieuwpoort, de IJzermonding en over de Hoge Blekker in Koksijde, met 33 meter de hoogste duinenrug aan de Belgische kust.

Bovendien passeerde ze net als alle andere wandelaars langs de plek waar Leopold I op 17 juli 1831 voor het eerst officieel voet aan land zette. Op de Leopold I-esplanade in De Panne staat sinds 1958 een monument om die gebeurtenis te herdenken.

Heel wat wandelaars passeerden ook in Oostende
Foto: Fotodp

De deelnemers konden ook kiezen om vanuit Oostende een traject van 42 kilometer af te leggen. Verder was er ook een lus van 10 kilometer in en om De Panne voorzien.

Aan de aankomst op het Koningsplein in De Panne ontvangen alle deelnemers een medaille. Deelnemers hebben nog tot 23.30 uur vannacht de tijd om te finishen.

Meest gelezen