Deze segrijnslak kan je gewoon klaarmaken zoals escargots de Bourgogne.

Slakkenplaag overspoelt onze moestuintjes: zo houd je ze weg (of maak je ze klaar)

Wie een tuin heeft, of zelfs maar af en toe een stap buiten zet, zal het gemerkt hebben: er zijn erg veel slakken dit voorjaar. Hoe komt dat, en wat kan je ertegen doen? Een slakkenexpert geeft goede raad: "Sommige soorten kan je klaarmaken zoals escargots de Bourgogne".

"We zitten inderdaad met een uitbarsting van slakken in de tuintjes, absoluut", beaamt Thierry Backeljau in de podcast 'Het kwartier'. Backeljau is bioloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Universiteit Antwerpen. "De omstandigheden voor slakken zijn momenteel ideaal."

"We hebben een ongelofelijk nat voorjaar gehad zonder al te hoge of lage temperaturen. De winter was ook vrij zacht, zonder echte vriestemperaturen, en zeker niet diep in de grond. Daardoor was er een geringe sterfte onder de slakken en de slakkeneitjes."

Toch zijn die slakken niet alleen vervelend voor tuiniers. Ze zijn ook belangrijk voor het ecosysteem. "Die slakken dragen bij tot humusvorming en compostering van plantaardig afval. Dat voegt voedsel en mineralen toe aan de bodem. Er zijn ook heel wat slakken die nuttig zijn, omdat ze predatoren zijn voor andere slakken: ze gaan ernaar op jacht."

"Enkele van de slakkensoorten die momenteel de moestuintjes kaalvreten, zijn trouwens echte delicatessen. De segrijnslak, een van de grotere huisjesslakken die nu zeer algemeen voorkomen, kan je klaarmaken zoals escargots de Bourgogne." Met een beetje lookboter, dus. "Die geven je dezelfde kwaliteit als de wijngaardslak." 

Bovendien zijn het interessante beesten. "Het is de moeite om slakken bezig te zien", vindt Backeljau. "Ze hebben een heel interessante biologie. Nogal wat slakkensoorten schieten bij de paring liefdespijlen in elkaar. Dat zijn zeer passionele diertjes, al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet denken."

Hoe slakken (diervriendelijk) bestrijden?

Maar hoe houd je die slakken nu weg van je moestuintje? "Een van de meest efficiënte trucs is ze met de hand vangen en dan het vrijgemaakte gebiedje af te zetten met een barrière tegen slakken. Dat kan fijn grind zijn, kiezelzand, fijngestampte eierschaaltjes, mosselschelpen... Maak daarmee een zone van 5 tot 10 centimeter breed rond je tuin, en daar kunnen slakken in principe niet over."

"Het nadeel is dan wel dat die barrière voor een stuk kan wegspoelen bij overvloedige regen. Je moet dus wel regelmatig controleren of de afbakening nog compleet is."

Sommige tuinierders grijpen liever naar de grovere bestrijdingsmiddelen. "De vraag naar slakkenproducten is verdubbeld in vergelijking met 2023", zegt Vanessa Saenen van de Aveve-winkels. "Slakkenkorrels, maar ook aaltjes. Dat zijn diertjes die de slakken vernietigen zonder dat er schade is voor andere dieren zoals egels of vogels. Het gaat heel hard momenteel. Daarom hebben we al contact opgenomen met onze leveranciers zodat het risico op tekorten zo klein mogelijk blijft voor onze klanten."

Bekijk: Hoe gaan tuiniers om met de slakken in hun moestuin?

Videospeler inladen...

Meest gelezen