Achille (83) in de bloemetjes gezet voor werelduurrecord en dus deed hij ‘een Saganneke’

© djr

Al voor het vijfde jaar op rij was er op de nationale feestdag het straattheaterfestival Summer@Lauwe. Het feestelijke hoogtepunt werd echter de huldiging van Achille Margo, houder van het werelduurrecord 80+.

Joerie Dewagenaere

LEES OOK: Achille (83) breekt werelduurrecord: “Een topprestatie? Daar denkt mijn vrouw anders over”

Voor het vijfde jaar op rij zorgden de vrijwilligers voor een onvergetelijke Summer@Lauwe. Rotsblokmensen, prehistorische vogels van vijf meter hoog en zeven meter lang of mysterieuze natuurwezens. De duizenden bezoekers konden zich aan de straatacts vergapen. De drukkende warmte hield de massa iets langer weg dan anders, maar de terrassen raakten gauw overvol. Vanwege het vijfjarige jubileum was het vuurwerk grootser dan ooit, daarvoor zorgde Moving Fire Arts voor een vuurspektakel.

© djr

Zoals Sagan

Hét hoogtepunt vond echter al ’s ochtends plaats, want dan werd de 83-jarige Achille Margo in de bloemetjes gezet voor het breken van het werelduurrecord voor 80+. Op 26 juni 2018 reed de amateur-coureur op de overdekte piste in Roubaix 27,4 kilometer in een uur, twee kilometer meer dan de Nederlander Toon Bueters. Een knalprestatie waarvoor het gemeentebestuur van Lauwe hem een wereldkampioenentruitje gaf in het gemeentehuis uit handen van schepen van Sport Eddy Lust (Open VLD).

© djr

Achille straalde, net als zijn echtgenote Suzanne, die een ruiker bloemen kreeg, en zijn kompaan/manager/materiaalman Freddy, die eveneens een aandenken ontving. In zijn regenboogtrui waande hij zich heel even Sagan toen hij, poserend voor een foto, in burgemeester Martine Fournier haar billen kneep. “Beroepsmisvorming”, knipoogde de oud-beenhouwer. “Ze kon er wel om lachen, want ze kneep terug in mijn billen.”

Net voor de parochianenkoers mocht Achille nog een ereronde door zijn Lauwe rijden, waarna de deelnemers aan de wedstrijd een erehaag vormden. “Nooit gedacht dat ik dat nog zou meemaken”, zei een geëmotioneerde Achille.

Officiële poging

Volgend jaar doet Achille opnieuw een gooi naar het wereldrecord, maar dit keer officieel. Via de UCI, met een deurwaarder én een dopingcontrole. “Geen probleem, cola is mijn doping.” Wel een probleem is de kostprijs, zo’n 4.000 euro. “Er wordt gekeken om een comité op te richten om dat rond te krijgen.”

© djr

Voor de annalen: de winnaar van de parochianenkoers werd Steven Durieu, bij de dames ging Margot Vandekerkhove met de bloemen lopen. Djess Camertyn ging voor het tweede jaar op rij met de titel ‘Den Beir van Lauwe’ lopen, al zal Achille voor alle Lauwenaars voor altijd iets meer ‘beir’ zijn.