© Hans Otten

Leerlingen pleiten zelf voor AED-toestel aan sporthal

Naast de hoofdtoegang van de middelbare school De Vesten hangt sinds woensdag een externe defibrillator (AED).

Het zijn de leerlingen zelf die een

pleidooi voor de plaatsing van het toestel hielden en daarvoor steun van Lions Club kregen.

Hans Otten

De Herentalse serviceclub Lions organiseert ieder jaar een wedstrijdje voor sociale schoolprojecten, die dan eventueel op financiële steun van de organisatie kunnen rekenen. Een groepje leerlingen van secundaire school De Vesten in de Augustijnenlaan hield zo vorig jaar een vurig pleidooi voor de plaatsing van een AED-toestel naast de ingang. Dat dient personen met een hartfalen de nodige elektrische schok toe om het hart weer aan de praat te krijgen. Hun projectje Beyond The Moon leverde hen prompt 500 euro van Lions Club op. Een delegatie zakte woensdag naar de school af om de onthulling bij te wonen.

“Er zijn verschillende goede redenen om deze defibrillator hier te hangen”, zeggen directeur Tom Vandoninck en de glunderende leerlingen van De Vesten. “Ten eerste komt dat de jongeren in onze school ten goede, maar zeker ook de sporters die na onze schooluren van onze sporthal gebruikmaken. Onze infrastructuur is in feite permanent bezet. Ten slotte vindt hier pal voor de poort iedere zondag een weekmarktje plaats. Als een bezoeker met hartfalen te maken krijgt, is er ten minste een hulpmiddel voorhanden.”

Blinde vlek

Want dat is er aan de oostelijke zijde van de Herentalse Grote Markt helemaal niet, zelfs niet in het Administratief Centrum honderd meter verderop. “Publiek toegankelijke AED-toestellen zijn er enkel in ons Rode Kruislokaal in de Schoolstraat, de Paterskerk in de Kapucienenstraat en in de politiepost op de Molenvest”, zegt Marc Lauwen van Rode Kruis Herentals. “Er zijn nog wel locaties zoals sporthal Vossenberg en cultuurcentrum ’t Schaliken, maar die toestellen zijn alleen te bereiken wanneer de gebouwen open zijn. Daarom adviseren we vanuit het Rode Kruis ook om zo veel mogelijk toestellen buiten op publiek bereikbare plaatsen te hangen.”

Hoewel aan zo’n externe defibrillator al snel een prijskaartje van 2.500 euro hangt, leert de ervaring dat er hoogst zelden misbruik van wordt gemaakt. Maar het toestel moet ook uiterst zelden gebruikt worden. “We beseffen dat het een behoorlijke investering is voor iets dat mogelijk nooit gebruikt gaat worden, maar we vinden het wel belangrijk dat het er is”, zegt Vandoninck. “Vanaf volgend jaar starten we in onze school met een nieuwe sportopleiding. Daarin zit ook een luik EHBO en AED begrepen.”