Australië

Politie schiet 16-jarige geradicaliseerde jongen dood na mesaanval in Perth

De parking waar de steekpartij zich afspeelde.© ap

In Perth, in het westen van Australië, is zaterdagavond een 16-jarige jongen doodgeschoten door de politie nadat hij eerder een 18-jarige man had aangevallen met een mes. Dat meldt de politie.

blg, dod

Volgens politiecommissaris Col Blanch had het incident “alle kenmerken van een terrorisme-gerelateerde aanval”, maar hij was niet bereid om het “in dit stadium” als zodanig te bestempelen.

De politiecommissaris beschreef de vermeende aanvaller als een “blanke man”. Hij bedankte de leden van de moslimgemeenschap die “de moed hadden om te reageren en hun bezorgdheid uit te spreken over het feit dat deze persoon verontrustend gedrag vertoonde”. Blanch zei dat leden van de Moslim-gemeenschap de politie hadden gewaarschuwd nadat ze hadden gezien dat de 16-jarige iets online had gezet.

Premier Roger Cook van West-Australië zei dat er aanwijzingen waren dat de 16-jarige “online was geradicaliseerd”. De jongeman zou alleen hebben gehandeld. Hij was al een tijdje bekend bij de politie en was al sinds 2022, toen hij 13 was, betrokken bij een Australisch overheidsprogramma om gewelddadig extremisme te bestrijden.

De 18-jarige die werd neergestoken, ligt in ernstige maar stabiele toestand in het ziekenhuis, zeiden de autoriteiten zondag.