Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Drukke ochtend? Met deze 6 nieuwsfeiten bent u weer helemaal mee

De gascentrale van Vilvoorde.Beeld Lukas

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) heeft extra stroomcapaciteit gevonden. Koningin Paola ligt in het ziekenhuis na een beroerte. En in de Gentse gemeenteraad vond gisterenavond een opstootje plaats. Dit moet u onthouden van deze ochtend. 

In het nieuws

1. Marghem vindt extra stroomcapaciteit samen met Electrabel

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft samen met Engie Electrabel extra stroomcapaciteit van 750 megawatt gevonden. Daarvoor wordt onder meer een gascentrale in Vilvoorde ingeschakeld en gekeken naar het buitenland. "De ministers nemen het zekere voor het onzekere", reageert energiespecialist André Jurres.

2. Koningin Paola in ziekenhuis na beroerte

Koningin Paola (81) heeft de voorbije nacht een beroerte gekregen. Dat meldt de RTBF. De koningin was op dat moment in Venetië. Haar toestand is stabiel, maar ze wordt vandaag gerepatrieerd naar België voor medische onderzoeken.

3. Jan Peumans over kritiek op Spanje: "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te vertellen"

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans neemt geen woord terug van zijn kritiek aan het adres van Spanje. Hij had die geuit in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, die momenteel opgesloten zit. Madrid is daarover niet te spreken en vraagt Buitenlandse Zaken de N-VA'er duidelijk te maken dat zijn brief onaanvaardbaar is. Peumans is echter niet onder de indruk. "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te vertellen."

4. "4 moorden hadden voorkomen kunnen worden": Albanië beschuldigt België van dodelijk getreuzel

Volgens de Albanese regering heeft België er vijf maanden over gedaan om het vonnis te leveren zodat Albanië de voortvluchtige crimineel Safet Rustemi kon oppakken. In die periode heeft zijn clan "ernstige misdrijven gepleegd, waaronder moorden", zegt staatssecretaris Lamallari.

Lees ook: Hoe Safet Rustemi niet alleen België maar ook Albanië op zijn kop zette

5. Opstootje tussen Gents gemeenteraadslid (N-VA) en sp.a-schepen in stadhuis: "Hij viel me fysiek aan"

Het Gentse gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu (N-VA) zou gisterenavond tot tweemaal toe schepen Resul Tapmaz van sp.a hebben aangevallen en bedreigd. Er raakte niemand gewond, maar de politie kwam wel ter plaatse. Demircioglu werd niet opgepakt, maar moet zich wel nog op het politiekantoor aanbieden. Het was al het tweede incident met Demircioglu in twee dagen tijd.

6. Kieslijsten raken moeilijk gevuld: "Wie op lijst van Vlaams Belang heeft gestaan, is aangebrand"

Een op de vijf sp.a-lijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is niet volledig. Dat blijkt uit een analyse van professor Johan Ackaert (UHasselt). "We hebben nochtans meer kandidaten dan in 2012", reageren de socialisten.

Bij de koffie

1. Carles Puigdemont: "Waarom doet iedereen zo dramatisch over grenzen?"

In een gesprek met deze krant drukt de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont zijn blijvende verontwaardiging uit over een Europa dat zijn ogen sluit voor mensenrechtenschendingen in Catalonië. "Kun je dat geloven? We zijn 2018 en in Spanje zitten er politieke gevangenen achter de tralies."

2. "Eén aflevering van De klas leert je meer over jongeren dan alle flutonderzoeken van trendwatchers samen"

Er is weinig dat echt moet in het leven, en wat al zeker niet moet, is braafjes de tv-tips van een De Morgen-redacteur volgen. Maar als we dan toch een vrijblijvende tip mogen geven: kijk vanavond eens naar De klas op Eén waar het deze week de beurt is aan Wim Lybaert om als interim-leerkracht op te draven. "Het programma is een aardig tegengif tegen alle doemberichten over die verdomde jeugd van tegenwoordig die alleen nog naar hun smartphone zou kijken."

3. Gennez maakt Somers het hof in Mechelen: "Het zou toch logischer zijn om samen te besturen?"

In Mechelen is de vraag niet: wie wordt de volgende burgemeester? Wel: wie wordt de nieuwe coalitiepartner van de stadslijst? En dus dingen alle gegadigden naar zijn hand, als ware Bart Somers de meest begeerde vrijgezel van alle Maneblussers. Sp.a-lijsttrekker Caroline Gennez op kop.

4. Een ode aan de Tiroler seksfilms (en 9 andere verrassende filmtips) 

We loodsen u door het filmaanbod: dit is het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.