Direct naar artikelinhoud
energie

Marghem: "Ik zal vechten als een leeuwin voor elke megawatt"

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR)Beeld BELGA

Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) wil alles op alles zetten om stroompannes te vermijden, vertelde ze in het parlement. "Uw best doen is in dit geval niet genoeg", klinkt het bij de meerderheid.

Waarom heeft de minister tot voor kort zo weinig gedaan om mogelijke stroomtekorten te voorkomen? Dat wilde de oppositie weten van de energieminister, die in de bevoegde parlementscommissie aan de tand werd gevoeld over de energievoorziening in ons land. 

Eind vorige week werd duidelijk dat in de maand november slechts één van de zeven kerncentrales in ons land zullen draaien, onder meer door betonproblemen. Momenteel zijn er dat amper twee. De minister voelde zich begin deze week koud gepakt door uitbater Engie Electrabel, omdat die pas zo laat had gecommuniceerd.

Strategische reserve

"Vanwaar haalt u het lef om verbaasd te zijn dat de problemen zo groot waren in de kerncentrales?", wilde Groen-fractieleider Kristof Calvo weten. "U leest zelf toch ook kranten? U was toch op de hoogte? U heeft het probleem zelf mee gecreëerd door het na te laten een strategische reserve aan te leggen.” Dat is de extra capaciteit die pieken in het verbruik of onverwachte tegenslagen kan opvangen.

Vanwaar haalt u het lef om verbaasd te zijn dat de problemen zo groot waren in de kerncentrales. U leest toch ook de krant?
Kristof Calvo, fractieleider Groen

Sp.a-Kamerlid Karin Temmerman pikte daarop in. "Er wás een reserve, tot eind vorig jaar. Waarom heeft u die toen afgebouwd? U was nochtans op de hoogte van de problemen met betonrot. Die werden in 2012 voor het eerst vastgesteld." Ook vanuit de meerderheid werd op dat punt gedrukt, onder meer door N-VA'er Bert Wollants.

Leeuwin

De strategische reserve rekende tot begin vorig jaar op een 'slapende' gascentrale in Seraing, maar die werd in maart dit jaar weer in roulatie gebracht. "Goed voor het aanbod", stelde Marghem in de Kamer. "Meer capaciteit op de markt, dus ook lagere prijzen." 

Maar dat wilde wel zeggen dat de reserve wegviel. In overleg met netwerkbeheerder Elia achtte Marghem het niet nodig om die elders te gaan zoeken. Tot eind vorige week, toen bleek dat Engie Electrabel in november slechts een van de zeven kerncentrales kon openhouden.

Marghem heeft intussen een nieuwe reserve van 750 megawatt gevonden, samen met Electrabel. "Dat is nog maar een begin, ik zal vechten als een leeuwin voor elke megawatt", zei Marghem. De vraag is of haar inspanningen volstaan. Netwerkbeheerder Elia heeft een rapport voorbereid om in kaart te brengen hoe groot de extra noden zijn. Die zouden oplopen tot 1.600 à 1.700 megawatt, zo schrijft De Standaard.

Buitenlandse hulp

De extra capaciteit komt voor een derde van een gascentrale in Vilvoorde. Daarnaast kan de elektriciteitsproducent de productiviteit in de gascentrales opdrijven, goed voor 100 megawatt extra. Nog eens 200 megawatt zou gezocht worden bij grote bedrijven die hun stroomverbruik lichtjes afbouwen tijdens piekuren. Tot slot moet er nog eens 200 megawatt bijkomen van 'ondersteunende eenheden'. Dat gaat dan onder meer over het aansluiten van (nood)generatoren op het elektriciteitsnet. 

Ook heeft ze overleg gepleegd met haar Nederlandse, Franse en Duitse collega's. Zeker in Nederland en Duitsland toonden zich bereid om bij te springen waar nodig. De minister benadrukte ook dat deze regering enorm had geïnvesteerd in de stroomverbindingen met de buurlanden, de zogenoemde 'interconnectiviteit'. Die bedraagt 5.500 megawatt en dat blijkt nodig. Gisteren bereikte de invoercapaciteit al bijna 5.000 megawatt, een absoluut record. 

Niet overtuigd

De oppositie is niet overtuigd: "Dit lijkt op hoe deze de regering het gat in de begroting dichtrijdt", zegt Karin Temmerman. "Met veel vage ingrepen, en weinig concrete actie."

Maar ook de meerderheid is nog niet gerustgesteld. "We wensen u veel succes in uw opdracht", zei CD&V'ster Leen Dierick. "Maar zullen alles van nabij verder opvolgen." Haar N-VA-collega Wollants: "Heel erg uw best doen, is in dezen niet voldoende. We kunnen het ons in geen geval veroorloven dat het licht uitvalt. Dat zou compleet gezichtsverlies zijn."

Uw best doen is niet genoeg. We kunnen het ons in geen geval veroorloven dat het licht uitvalt
Bert Wollants, N-VA-Kamerlid

Er is nu afgesproken om het debat dinsdag verder te zetten, waarbij ook onder meer Engie Electrabel, Elia en energiewaakhond CREG worden gehoord.