Direct naar artikelinhoud
NieuwsCrisis Midden-Oosten

Internationale druk op Hamas om voorstel te accepteren waarin Israël akkoord gaat met vrijlating 33 gijzelaars

Demonstranten in Tel Aviv eisen vrijlating van de gijzelaars, maandag 29 april.Beeld Abir Sultan / EPA

Hamas beraadt zich op een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren waarin Israël het aantal vrij te laten gijzelaars omlaag heeft bijgesteld. Westerse landen dringen er bij Hamas op aan het voorstel – een ‘genereus aanbod’ – te accepteren.

Maandagavond meldde The New York Times dat Israël bereid is om de oorspronkelijke eis van 40 gijzelaars te verlagen naar 33. Dat zou te maken hebben met het feit dat een aantal gijzelaars in gevangenschap is overleden, waardoor er geen 40 gegijzelden meer zijn in de ‘humanitaire’ categorie: vrouwen, kinderen, ouderen en zieken.

Met een mogelijke overeenkomst zouden de partijen een staakt-het-vuren van 40 dagen overeenkomen. In ruil voor de 33 gijzelaars is Israël bereid duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten. Dat is veel meer dan bij de gevechtspauze in december, toen Israël en Hamas voor het eerst gegijzelden en gevangenen ruilden. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Britse ambtgenoot David Cameron spraken al van een “genereus aanbod”.

Of Hamas er ook zo over denkt, is de vraag. De organisatie heeft het voorstel momenteel in beraad, maar heeft de onderhandelingstafel in Caïro volgens persbureau AP verlaten. De Egyptische nieuwszender Al-Qahera News meldt dat Hamas zal terugkeren met een schriftelijk antwoord op het voorstel, zonder te zeggen wanneer.

Hoog spel

Hamas stuit in de onderhandelingen op twee bezwaren, schrijft Al Jazeera. Zo wil Israël geen permanent staakt-het-vuren en is het niet bereid te praten over de terugtrekking uit Gaza. “Dat betekent dat ze Gaza zullen blijven bezetten”, zegt Osama Hamdan van Hamas tegen de nieuwszender. Vanaf het begin houdt Hamas al vast aan de eis dat de oorlog ten einde moet komen, voordat er meer gijzelaars worden vrijgelaten.

Ook Israël speelt hoog spel. Dinsdag zou een Israëlische delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro vliegen om de gesprekken te hervatten, maar volgens The Times of Israël verschijnt die alleen aan de onderhandelingstafel als Hamas het laatste voorstel accepteert. De Amerikaanse minister Blinken, die momenteel in het Midden-Oosten is om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, voerde de druk op. “Het enige dat op dit moment tussen de mensen in Gaza en een staakt-het-vuren in staat, is Hamas.”

Een ander mogelijk obstakel in de onderhandelingen is het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Israël zou zich grote zorgen maken over op handen zijnde arrestatiebevelen die het ICC voorbereidt tegen hooggeplaatste Israëliërs, onder wie mogelijk premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant en stafchef Herzi Halevi.

Voorzichtig optimisme

Daarmee beloven de komende uren en dagen spannend te worden. Toch bestaat er voorzichtig optimisme over de slagingskans van het laatste voorstel. Bijvoorbeeld bij de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry, die – zonder te specificeren waarom – zei “hoopvol” te zijn over het meest recente aanbod.

Tot er een akkoord is, gaat de strijd onverminderd door. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, meldde dinsdag dat in het afgelopen etmaal 47 mensen om het leven kwamen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Daarnaast raakten 61 mensen gewond, schrijft het ministerie.

Ook Netanyahu lijkt voorlopig niet bereid gas terug te nemen. Dinsdagmiddag zei hij volgens persbureau Reuters nog dat de grondoperatie in de Zuid-Gazaanse stad Rafah hoe dan ook door zal gaan. “Het idee dat we de oorlog zullen stoppen voordat we alle doelstellingen hebben bereikt, staat niet ter discussie”, aldus de Israëlische premier.