Sporten terwijl je ziek bent? Geen goed idee

© Shutterstock

Last van een griepje of een sluimerende verkoudheid? Zet dan even je loopschoenen aan de kant tot je weer beter bent.

lla

Verscheidene, universitaire onderzoeken hebben in het verleden aangetoond dat sporten kan bijdragen tot het voorkomen van verkoudheden of griep. 30 tot 45 minuten lopen, fietsen of wandelen zou zelfs het risico op infecties aan de luchtwegen met de helft verminderen.

Maar wat als je al griep hebt? “Om infecties aan de luchtwegen te voorkomen, is sporten fantastisch”, zegt professor en directeur David Nieman van Human Performance Lab van de Amerikaanse Appalachian State University. “Maar als je al grieperig bent, kan sporten het herstel zelfs negatief beïnvloeden.”

Polio

Om een concreet voorbeeld te kunnen geven, wijst Nieman op de polio-epidemie in de jaren veertig. “Tijdens de grote polio-epidemie zagen onderzoekers dat zieke atleten na een fysieke inspanning vaak aan een meer ernstige vorm van polio leden dan wie niet gesport had. Het onderzoek lijkt oud maar het leidde tot heel wat nieuwe onderzoeken waardoor we vandaag in staat zijn om vast te stellen hoe een virus reageert op sportieve activiteiten. De conclusie is eensluidend: Een geïnfecteerd lichaam reageert negatief op fysieke inspanningen. Als ik nog een keer hoor dat je een griep fysiek moet uitzweten, word ik horendol.”

Nieman wordt hierin bijgetreden door heel wat collega’s, onder meer door Mariane Fahlman, professor in de gezondheidsleer aan de Wayne State University. “Samen met mijn team onderzocht ik hoe sporten het immuunsysteem beïnvloedde bij veldlopers. Bij sporters bij wie de griep woedde, maakte het immuunsysteem overuren om de infectie te bestrijden. Fysieke activiteit wordt hier gezien als een vorm van fysieke stress, die de taak van het immuunsysteem nog moeilijker maakt.”

En dat kan zelfs ernstige gevolgen hebben. Australische onderzoekers wezen er in de jaren 90 al op dat sporten terwijl je ziek bent in de ergste gevallen zelfs kan leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Nieman raadt dan ook elke (recreatieve) sporter aan om eerst volledig te herstellen alvorens je opnieuw gaat sporten. “Als je een arm breekt, moet je die ook laten helen in het gips. Je lichaam werkt op precies dezelfde manier. Rust voldoende, neem indien nodig medicatie en begin pas opnieuw te sporten als je weer helemaal gezond bent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer