© BELGA

Minder dan helft mediabedrijven onderschreef actieplan rond grensoverschrijdend gedrag

Minder dan de helft van de Vlaamse mediabedrijven heeft in 2022 het actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag onderschreven, en minder dan de helft van die organisaties is de verplichtingen ook effectief nagekomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) maandag meegaf op de lancering van een nieuw actieplan.

blg

In de nasleep van de zaak rond Bart De Pauw kwam er in 2022 een actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de Vlaamse mediasector. De Vlaamse mediaorganisaties werd gevraagd om het actieplan te onderschrijven, een vertrouwenspersoon aan te stellen en het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag jaarlijks te rapporteren.

De engagementsverklaring werd uiteindelijk door 184 mediabedrijven in Vlaanderen ondertekend, zei minister Dalle maandag op lancering van een nieuw actieplan voor de mediasector. Een en ander hangt af van hoe je een mediabedrijf definieert, leert navraag op zijn kabinet, maar het is in elk geval minder dan de helft van de Vlaamse mediaorganisaties.

Topje van ijsberg

Bovendien hebben er maar 73 bedrijven effectief gerapporteerd. In totaal waren er tussen 2022-2023 57 meldingen van grensoverschrijdend gedrag, waarvan 23 meldingen te maken hadden met seksueel ongewenst gedrag. Die cijfers zijn dus mogelijk maar het topje van de ijsberg.

Voor de periode 2024-2025 krijgt de sector nu een nieuw actieplan. De Vlaamse regering maakt daar 165.000 euro voor vrij.

Decretale verplichtingen opleggen wil Dalle niet, want “een cultuuromslag kan je niet van bovenaf opleggen”, maar het is wel de bedoeling om voortaan enkel nog productiesteun toe te kennen aan bedrijven die het actieplan onderschrijven, zei Dalle. “Ik moet vaststellen dat veel mediaorganisaties de engagementen uit het vorige actieplan niet nakomen. (...) Daarom schakelen we met dit nieuwe actieplan een versnelling hoger, in de hoop dat er een echte en diepe cultuuromslag komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER