Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Migrantenmars van duizenden mensen op weg naar de VS, Trump eist dat stoet wordt tegengehouden

Mensen ontvluchten de armoede, de onzekerheid en het geweld in Honduras en bewegen in een lange stoet richting Mexico en de Verenigde Staten.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt alle financiële steun aan het Centraal-Amerikaanse land Honduras te staken. Hij eist dat een stoet migranten wordt tegengehouden die vanuit dat land richting de Verenigde Staten trekt.

Zo'n 1.300 migranten vertrokken zaterdag vanuit het noorden van Honduras. Ze willen asiel aanvragen in Mexico of nog beter, naar de Verenigde Staten gaan. In geen tijd groeide de stoet aan. Volgens Reuters lopen intussen al zeker 3.000 mensen mee. Deelnemers aan de zogenaamde “mars der migranten” zijn er na een confrontatie met een politiecordon intussen in geslaagd de grens met Guatemala over te steken.

De Amerikaanse president, voor wie het bestrijden van illegale migratie een speerpunt is, zit niet te wachten op de naderende karavaan migranten. Donald Trump stelt op Twitter dat de president van Honduras in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk is gemaakt dat er per direct geen Amerikaans hulpgeld meer naar zijn land gaat als de migranten niet worden teruggebracht.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de VN trekken elk jaar meer dan 500.000 mensen illegaal de zuidgrens van Mexico over, om zo tot in de Verenigde Staten te geraken. Velen zijn op de vlucht voor het geweld en armoede in Guatemala, El Salvador en Honduras. Tijdens hun doortocht door Mexico vallen ze vaak ten prooi aan criminele bendes en mensenhandelaars.

Bekijk hier meer beelden van de enorme migrantenstoet die op weg is naar de VS

Migrantenmars van duizenden mensen op weg naar de VS, Trump eist dat stoet wordt tegengehouden
Beeld EPA