Europese Commissaris start zoektocht naar budget voor opvang migranten buiten EU

Deze boot met afrikaanse migranten is dit weekend door de Libische kustwacht onderschept. © AP

Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger wil op korte termijn vers geld zoeken in de Europese begroting om de opvang voor migranten in Noord-Afrikaanse landen te financieren. Een kostprijs van 6 miljard euro is volgens hem niet onrealistisch. Maar Libië wil alvast niet weten van het plan.

Wle

'Van zodra de betrokken landen zich ‘betrouwbare partners’ tonen, kan de EU geld uittrekken voor de opvang van mensen in ‘een afgesloten dorp met goede levensomstandigheden’, zei Oettinger zondag in Brussel.

Voor partners kijkt Oettinger naar regeringen of regionale vertegenwoordigers in landen als Libië en Tunesië. Zij zouden Europees geld ontvangen om vluchtelingen op bepaalde plaatsen onder te brengen in menswaardige omstandigheden, met voldoende water en voedsel, kledij, gezondheidszorg en onderwijs voor de kinderen.

Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani opperde onlangs dat er ook zes miljard euro geïnvesteerd moet worden voor gelijkaardige akkoorden met Afrikaanse landen. Zo’n bedrag is volgens Oettinger ‘niet heel ver verwijderd van de mogelijke realiteit’.

Extra geld

Oettinger wil in de Europese begrotingen van 2018, 2019 en 2020 ‘vrijmaken wat kan’ om dergelijke akkoorden te financieren, desnoods met extra geld van de lidstaten er bovenop.

De eurocommissaris verwees naar de manier waarop het vluchtelingenakkoord met Turkije is gefinancierd. Daar hebben de Europese Unie en de lidstaten de voorbije jaren drie miljard euro geïnvesteerd in de opvang van vluchtelingen. Oettinger verwacht bovendien dat er binnenkort nog eens drie miljard euro wordt vrijgemaakt.

Libië

Libië wil echter absoluut niet weten van Europese ‘regionale ontschepingsplatformen’ voor migranten op zijn grondgebied. De Libische vicepremier Ahmed Meitig heeft dat idee maandag tijdens een bezoek van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aan hoofdstad Tripoli vastbeslist afgeschoten.

Libië ‘weigert categoriek om migrantenkampen te installeren’, zei de vicepremier van de regering van nationale eenheid Ahmed Meitig. Libië wil wel samenwerken met de Europese Unie om illegale migratie in te dijken, klonk het, maar concrete voorstellen daarvoor zijn er niet. Het land heeft de leiders van de Europese landen rond de Middellandse Zee wel uitgenodigd op een migratietop in september in Tripoli.

Het merendeel van de boten naar Europa met Afrikaanse migranten vertrekt vanuit Libië, vaak richting Italië. Beide landen hebben ‘al veel afgezien’ van de migratiecrisis, zei Meitig, ‘Libië misschien nog meer dan Italië’.

‘Derde landen’

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft eind vorige week al een voorstel op tafel gelegd om afspraken te maken met ‘derde landen’ om daar gesloten opvangcentra neer te poten.

De staats- en regeringsleiders van zestien Europese lidstaten kwamen zondag in Brussel bijeen om onder meer dat voorstel te bespreken, maar concrete voorstellen kwamen daar nog niet uit de bus.