CD&V en Groen gaan in kartel naar verkiezingen

CD&V Putte en Groen Putte trekken dit najaar samen naar de kiezer als CD&V-Groen Putte. Dat maakten beide partijen zaterdag bekend. Gemeenteraadslid Marc Jaspers (Groen) en ex-burgemeester Chris De Veuster (CD&V) zijn de boegbeelden van het kartel.

Kristof Van Rompaey

CD&V-fractieleidster Chris De Veuster werd na de verkiezingen in 2012 burgemeester van Putte. In 2015 moest ze midden in de legislatuur de sjerp teruggeven aan haar voorganger Peter Gysbrechts (Open Vld). Zijn partij liet de gemeenteraad in 2014 een eerste keer stemmen over de structurele onbestuurbaarheid van de gemeente. CD&V speelde daarop een schepen kwijt. N-VA blies de coalitie op en zei geen vertrouwen meer te hebben in de stabiliteit van CD&V. Ze wilden verder met Open Vld. Na een politieke impasse van ruim een jaar, en drie procedures later, geschiedde dat op die manier.

In de zomer van vorig jaar bevestigde de Raad van State ten gronde dat er voldoende argumenten waren om de onbestuurbaarheid destijds vast te stellen. Chris De Veuster en haar partij hebben steeds gevonden dat de heisa onterecht was en dat de situatie kunstmatig werd gecreëerd. Een standpunt waaraan ze ook vanuit de oppositie vasthouden.

Volgens De Veuster vonden CD&V en Groen elkaar vanuit een gemeenschappelijke verontwaardiging over de houding van het huidige bestuur. “Verschillende gesprekken deden ons beseffen dat een doorgedreven samenwerking de beste garantie geeft om onze toekomstvisie voor de inwoners waar te maken”, stelt ze. “We voelen allebei aan dat er vraag is naar een positiever en eerlijker alternatief voor de manier waarop Putte wordt bestuurd.”

“We willen transparantie en eerlijkheid”, vult Marc Jaspers aan. “Door samen naar de verkiezingen te stappen, scheppen we duidelijkheid. Elke Puttenaar weet voor wie hij of zij kiest en wie bijgevolg het beleid zal voeren. Zonder verrassingen.”

Volgens De Veuster sluit het duurzame en milieugerichte gedachtegoed van Groen Putte prima aan bij de visie van CD&V. Jaspers, zelf gewezen CD&V’er, stelt dan weer dat zijn partij zich goed kan vinden in het sociale karakter van CD&V Putte. “Naast de focus op een open beleid dat inwoners en verenigingen zo veel mogelijk wil betrekken bij projecten, willen we ook volop inzetten op kwaliteit van het leven en duurzaamheid”, laat het kartel weten. “Het creëren van veilige buurten en een warme thuis voor iedereen staan ook hoog op het lijstje.”

Met opgeheven hoofd

Het programma van CD&V-Groen Putte volgt binnenkort. Alvast zeker: Chris De Veuster trekt de lijst en is kandidaat-burgemeester. Marc Jaspers staat op de tweede plaats, Roger Janssens (CD&V) duwt de lijst. Of De Veuster ooit aan een nieuwe kandidatuur heeft getwijfeld? “Na de ‘zogenaamde’ onbestuurbaarheid maakte ik even een moeilijke periode door, maar ik heb nooit getwijfeld aan het feit dat ik met opgeheven hoofd het terrein kon verlaten”, zegt ze. “Onze ploeg bleef me onvoorwaardelijk steunen. Dan blijf je toch de drive vinden om door te gaan. Wat het huidige beleid betreft: zij voeren onze meerjarenplan uit, maar op een manier die ik anders zou willen zien. Ook dat geeft me de stimulans en de passie om ten volle campagne te voeren”, zegt ze nog.