Direct naar artikelinhoud
Burgerprotest

Fictie wordt realiteit: 'Three Billboards' legt autoriteiten het vuur aan de schenen

Misnoegde werknemers van Picturehouse-cinema's tijdens het London Film Festival in oktober 2017 .Beeld © Marc Cowan

Hoofdrolspeelster Frances McDormand was tijdens haar speech op de BAFTA's duidelijk opgetogen over hoe drie aanplakborden activisten wereldwijd inspireren tot "goed georganiseerde burgerlijke ongehoorzaamheid". Of hoeThree Billboards Outside Ebbing, Missouri  protest en activisme wereldwijd beïnvloedt.

De eerste keer toen het concept van de rode panelen werd benut, was nota bene tijdens de première van de film op het filmfestival in Londen, in oktober 2017. Werknemers van de Picturehouse-cinema's schilderden drie dagen lang aan kartonnen borden om hun vraag naar een leefbaar minimumloon onder de aandacht te brengen. De originele manier van protest door cinefielen bleef tot op vandaag zonder gunstig gevolg.

Recenter verscheen de boodschap 'Vermoord op school - En nog steeds geen wapencontrole - Hoe komt dat Marco Rubio?' naar aanleiding van de schietpartij in een school in Florida, aan het kantoor van de senator. De activistengroep Avaaz, die de billboards betaalde, verwijt Rubio steun aan de wapenlobby en een veel te lakse respons. Hij noemt de schietpartij 'onverklaarbaar'. “Wij noemen dat onvergeeflijk”, aldus Emma Ruby-Sachs, de adjunct-directeur van Avaaz. 

Een ander voorbeeld betreft de drie panelen in centrum Londen die herinneren aan de brand in de Grenfell-woontoren. De autoriteiten dreigen het onderzoek op de lange baan te schuiven, de 71 doden te verdwijnen uit het collectief geheugen. Dat is de vrees van de activistengroep Justice 4 Grenfell, die het gebrek aan voortgang in het dossier aanklaagt. Voorlopig worden de resultaten van het onderzoek ten vroegste in 2019 verwacht, "door de grote hoeveelheid bewijsmateriaal", klinkt het. 

Three billboards outside Valletta, Malta.Beeld Tim Diacono

Maffia, corruptie, onrecht

In Malta haalt de realiteit de fictie stilaan in. De reclameborden die herinneren aan de onopgeloste moord op journaliste Daphne Caruana Galizia vier maanden geleden, werden verwijderd in opdracht van de premier Joseph Muscat. Volgens de beweging #OccupyJustice is het leven in Malta corrupt "zoals in een maffiafilm". De activisten van OccupyJustice missen een gevoel van gerechtigheid en vragen onder meer het ontslag van enkele ministers en verantwoordelijken bij de politie. 

Ook in Bristol, Verenigd Koninkrijk, prijken sinds begin februari drie geschilderde billboards op een muur, om het nijpend gebrek aan middelen voor gezondheidszorg aan te klagen. De privatisering van gezondheidszorg tiert er welig, terwijl het nationale gezondheidszorgstelsel in het land ondergefinancierd blijft. "Een politieke keuze", zegt de actiegroep Protect Our NHS, die premier Theresa May verantwoordelijk stelt voor de ontoereikende gezondheidszorg. Dankzij de opvallende muurschildering krijgt de boodschap meer media-aandacht. 

De actiegroepen Protect Our NHS en de People’s Republic of Stokes Croft kwamen met het idee voor de muurschildering in Bristol, Verenigd Koninkrijk.Beeld https://prsc.org.uk/