Antonia Delaere, die in februari nog in vol Sportpaleis schitterde met de Belgian Cats, begint vanavond aan de Spaanse titelfinale.© Isosport

Antwerpse Belgian Cat Antonia Delaere in Spaanse finale

De Antwerpse Antonia Delaere begint vanavond (20u30) aan de Spaanse finale van de LF Endesa. Delaere neemt het in een best of three met Avenida Salamanca op tegen Valencia. Stadsgenoot en Belgian Lion Retin Obasohan opent dit weekend de kwartfinales van de Italiaanse play-offs met Tortona tegen Virtus Bologna.

Patrick Ceulemans

De 29-jarige Antonia Delaere kent met een gemiddelde van 6 punten, 2 rebounds en 2 assists een mooi debuutseizoen bij de Spaanse topper. Avenida Salamanca eindigde in de LF Endesa met 26 op 30 na de reguliere fase op de eerste plaats. Voor Valencia en Zaragoza met Belgian Cat Serena-Lynn Geldof.

In de race richting finale schakelde Antonia Delaere met Salamanca eerst Ferrol (kwartfinale) en dan Girona (halve finale) uit. In de finale wacht nu dus Valencia. Avenida Salamanca speelt vanavond eerst thuis, zondag in Valencia en eventueel volgende week donderdag opnieuw in eigen midden.

Antonia Delaere, die met Salamanca ook de kwartfinale van de Euroleague Women bereikte, kan haar eerste Spaanse titel veroveren. De Antwerpse, die sinds 2019 in het buitenland speelt bij onder meer Nantes, Zaragoza en Venetië, is al meer dan tien jaar een vaste waarde bij de Belgian Cats en telt maar liefst 167 caps.

Ze won met de Belgian Cats een bronzen medaille op de EK’s in 2017 en 2021 en historisch goud vorige zomer op het EK. Op haar palmares staan ook twee WK’s (vierde in 2018 en vijfde in 2022) en een kwartfinale bij het olympisch debuut in Tokio (2021). Na de Spaanse finale vat ze half juni de voorbereiding aan met de Cats richting de Olympische Spelen in Parijs.

Belgian Lion en Antwerpenaar Retin Obasohan begint zaterdag dan weer aan de play-offs in de Italiaanse Serie A. Obasohan neemt het met Tortona op tegen Virtus Bologna. In de play-offs van de Poolse LKL won Antwerpenaar Andy Van Vliet (8 punten, 6 rebounds, 2 assists) met Trefl Sopot met 82-81 tegen MK SDG in de tweede wedstrijd van de kwartfinale.

Retin Obasohan stuntte in februari nog met de Belgian Lions tegen Spanje.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal