Luister naar

Gemengde reacties op kabinetsplan tegen mensenhandel

Nieuws
Het kabinet trekt miljoenen uit voor de strijd tegen mensenhandel en voor de opvang van slachtoffers. Een mooi begin, vindt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, maar het plan ‘mist visie’.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 14 november 2018 om 09:18

Den Haag

‘Ik wil bereiken dat de mensenhandel boven water komt. Dat elke Nederlander het ziet, herkent en daar dan ook iets mee doet’, schrijft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) in het persbericht over de plannen die hij dinsdagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Om dat te bereiken, trekt hij de nodige miljoenen uit voor het actieplan ‘Samen tegen mensenhandel’.

Zo komt er deze kabinetsperiode in totaal 12 miljoen euro extra beschikbaar voor de opvang en begeleiding van slachtoffers. Van de 291 miljoen euro die de politie krijgt, gaat een deel naar het aanstellen van drie agenten in de ‘bronlanden van mensenhandel’. En de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mag tot 2012 zo’n 25 miljoen euro besteden aan de strijd tegen uitbuiting.

fronten

De strijd tegen mensenhandel woedt op meerdere fronten, benadrukt het kabinet. Slachtoffers worden gedwongen tot seks of criminaliteit. Ook kunnen ze worden uitgebuit door onbetaald lange dagen te moeten werken in erbarmelijke omstandigheden. Naast het extra geld komen er ook aanpassingen van de wet: voor alle vormen van ‘seksuele dienstverlening’ is straks een vergunning nodig. Ook komt er een ‘pooierverbod’.

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is niet enthousiast. Volgens de organisatie maakt het kabinet de eigen ambities niet waar en missen de aangekondigde plannen ‘visie’. ‘Ook komt het kabinet niet over de brug met de noodzakelijke extra middelen om haar eigen ambities waar te maken.’

internet

Mensenhandelaren werken inmiddels ook via internet, stelt de organisatie, en het kabinet vernieuwt te weinig om dit te kunnen aanpakken. ‘We weten dat dit kabinet veel investeert in de aanpak van cybercrime, maar zover wij weten profiteert de mensenhandelaanpak daar niet van’, zegt woordvoerder Shamir Ceuleers. Daarnaast gaat het geld voor ‘ondermijnende criminaliteit’ naar de strijd tegen motorbendes en drugs. ‘Terwijl voor de aanpak van mensenhandel een financiële injectie broodnodig is. Wij zien dan ook een belangrijke taak voor de Tweede Kamer om bij te sturen.’

Volgens het CKM zijn hulporganisaties te weinig betrokken bij het opstellen van de plannen. Ook is er geen ‘gedegen analyse’ gemaakt van hoe de problemen aangepakt kunnen worden. ‘Nu die gefundeerde analyse ontbreekt, wordt het erg lastig om concreet te monitoren of de ambitie van het kabinet wel wordt omgezet in daden én het gewenste resultaat’, zegt Ceuleers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.