© rtv

Experts onderzoeken oorzaken van wateroverlast in kelders

Op vraag van gerechtelijke experts heeft de brandweer gisteren vijftien kubieke meter water in de bermen van de Schoutenlaan laten vloeien, om na te gaan of en hoe die watertoevloed het grondwaterpeil daar beïnvloedt. Zes bewoners hebben er sinds de aanleg van riolen en wadi’s last van insijpeling in hun huizen.

Marc Helsen, Marc Peeters

Eind 2014, aanvang 2015 kreeg de Schoutenlaan riolering en werden de grachten gedempt die voorheen het afvalwater van de straat rechtstreeks naar de Kleine Nete voerden. “Maar sindsdien constateren wij een grondwaterverhoging en waterinsijpeling in kelders van de woningen”, zegt buurtbewoner Dieter Mertens. “Alle huizen hebben nu twee of meer pompen gezet die draaiende moeten blijven. Voor de heraanleg hadden wij nooit last van grondwater.”

Gerechtelijke procedure

In 2015 zetten zes bewoners van de Schoutenlaan een gerechtelijke procedure op gang tegen de stad Herentals.

“Vandaag (dinsdag, red.) hebben we de derde technische vergadering gehad met alle betrokken partijen, burgerlijke partijen en advocaten”, zegt Dieter Mertens. “Het doel is de oorzaak vinden van de verandering in het grondwaterpeil.”

Gisteren deden de experts hun eerste van drie proefondervindelijke onderzoeken naar de werking van het afwateringssysteem van het hemelwater via de wadi­­buizen in de berm van de Schoutenlaan. Dat gebeurde met de hulp van de brandweer, die zo’n vijftien kubieke meter water in de bermen loosde. Voor de uitkomst is het wachten op het verslag van de gerechtelijke experts die met het dossier bezig zijn”, zegt ­Mertens. “Feit is: telkens als het enkele dagen aan één stuk regent, zijn er problemen. De oorzaak kan een samenhang van meerdere factoren zijn die nog uitgezocht moeten worden, zoals bijvoorbeeld afwatering via wadi’s, ondergrondse waterkanalen die afgesloten zijn, andere types van afwatering in de straat, verandering van het grondwaterpeil, enzovoort.”

Schade en waardevermindering

Volgens Mertens brengt het probleem vele risico’s met zich mee: “Vochtinsijpeling via de vloerplaat, vochtinfiltratie in de muren, minderwaarde aan de wo­ningen, gevaar voor onderkalving van de funderingen, verzak­kingen van muren, ongezond klimaat, en schade aan vloeren, meubilair en pompen.

In het geschil stelde ex-burgemeester Jan Peeters destijds dat het de verantwoordelijkheid van de bewoners is om hun kelders waterdicht te maken.