© Universiteit van Harvard

“Gemaakt van menselijke huid”: Harvard gaat binding van 19de-eeuws boek verwijderen

De universiteit van Harvard gaat de binding van een negentiende-eeuws boek verwijderen omwille van de “ethisch beladen aard” ervan. Lees: de binding werd gemaakt van menselijke huid.

mtm
Bron: The Guardian

Het boek Des destinées de l’âme (ofwel De bestemmingen van de ziel) van de Franse auteur Arsène Houssaye werd midden de jaren 1880 geschreven en wordt al sinds de jaren 30 van vorige eeuw bewaard in de Houghton-bibliotheek van de universiteit. In 2014 trok het boek echter de internationale aandacht toen uit onderzoek was gebleken dat de pagina’s met menselijke huid waren gebonden.

De binding was gedaan door de eerste eigenaar van het boek, de Franse arts Ludovic Bouland. Hij had daarvoor de huid gebruikt van een vrouwelijke patiënte die was overleden in het ziekenhuis waar hij werkte, zonder toestemming van haar nabestaanden.

De universiteit verklaarde woensdag “na zorgvuldige studie, betrokkenheid van belanghebbenden en overweging” besloten te hebben de binding te verwijderen omwille van de “ethisch beladen aard” ervan. Ze zal met de autoriteiten samenwerken om een “definitieve en respectvolle regeling” voor de menselijke overblijfselen te treffen. “Wij geloven dat het tijd is om de stoffelijke resten te laten rusten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER