China wil Noord-Korea helpen

China is tevreden met de aankondiging door Noord-Korea dat het zijn kernproeven en rakettentests stopzet. Peking wil Pyongyang helpen bij zijn denuclearisering en de economische ontwikkeling van het Koreaanse schiereiland. Dat heeft de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lu Kang, zaterdag gezegd.

hrt

‘China denkt dat de beslissing om de kernproeven stop te zetten en zich te concentreren op de economische ontwikkeling en op de verbetering van de levensomstandigheden, ertoe zal bijdragen de toestand op het Koreaanse schiereiland tot rust te brengen en de denuclearisering en de inspanningen voor een politieke oplossing vooruit zal helpen’, luidt het. Peking hoopt op ‘blijvende vrede en gezamenlijke ontwikkeling in de regio’.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zaterdag bevestigd dat zijn land zijn kernproeven en rakettentests stopzet, onder meer omdat zijn kernwapenprogramma klaar zou zijn. Noord-Korea zou ook een nieuwe politieke koers willen varen en meer willen inzetten op de ontwikkeling van zijn economie, die verzwakt is door onder meer internationale sancties naar aanleiding van zijn nucleaire programma.