© Joren De Weerdt

Raadslid (73) krijgt handen op mekaar met smurfenverhaal: “Jaren geleden vestigde zich hier een blauw gekleurd volkje...”

Gemeenteraadslid Jan Zander (Vlaams Belang) verbaasde dinsdagavond vriend en vijand door een zelfgemaakt sprookje voor te lezen. Hij vertelde een vol kwartier over de Smurfen en werd zowaar overladen met een spontaan applaus.

Bert Provoost

Jan Zander (73) is normaal geen politicus die snel poëtisch uit de hoek komt. Hij is meer bekend als een ernstige en misschien ietwat pedante dossiervreter die probeert om wantoestanden aan te klagen in de gemeente. Dat doet hij al sinds hij in 1988 de afdeling van Vlaams Blok (later Vlaams Belang) oprichtte in Nijlen. Sinds 1995 is hij actief in de gemeenteraad en ondertussen is hij ook al jaren provincieraadslid.

Maar dinsdagavond kwam de fractieleider onverwacht uit de hoek. Hij stak tijdens de bespreking van het budget plots een verhaal af over Smurfen. Geen kort verhaaltje, maar een zelf geschreven sprookje van een kwartier.

“Jaren geleden vestigde zich in het zanderig strookje land, gelegen tussen Grote en Kleine Nete, een blauw gekleurd volkje: de Smurfen”, begon hij cryptisch. “Dit volkje werd bestuurd door een raad van wijzen die vooruitziend bestuurden. Ze voorzagen dat er stilaan ook gemotoriseerd vervoer zou bijkomen zodat er ooit wel eens ernstige verkeersproblemen zouden kunnen van komen. Vandaar dat ze besloten een gevrijwaard tracé uit te tekenen dat er kon voor zorgen dat in tijden van hoge nood het allesverslindende verkeer kon worden omgeleid en uit de dorpskern worden weggehouden.”

“Maar vele jaren later kwamen er nieuwe, andersdenkende Smurfen opduiken. En plots werd er nog enkel gedacht aan klinkende munt. Door de nieuwe grote Oppersmurf en zijn onderdanige medesmurfjes werd besloten het tracé ten grave te dragen. De nog levende wijze smurfen die het lef hadden commentaar te leveren op hun opvolgers werden zonder pardon verbannen. De daaropvolgende jaren was het voor de Oppersmurf dansen op een slappe koord. Want meer en meer werd smurfendorp geteisterd door lange slierten extra zwaar doorgaand verkeer. Toen bleek dat hogere smurfinstanties na tellingen concludeerden dat er zo goed als geen verkeersoverlast bestond, schoot Oppersmurf uit zijn sloffen en beweerde hij dat deze tellingen compleet fout zaten. Geen tovenaar of andere mirakelmaker werd gevonden om de begane stommiteit weer recht te trekken”, zo klonk het sprookje, weliswaar sterk ingekort.

Druk verkeer is inspiratie

Met het sprookje verwees Zander naar het drukke verkeer in het centrum, het enkele jaren geleden schrappen van het tracé van de 2,7 kilometer lange noordelijke omleidingsweg rond Nijlen en de recente tellingen van de Vlaamse overheid die na onderzoek van uw krant volledig ongeloofwaardig bleken. Met de Oppersmurf bedoelt Zander natuurlijk burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).

De hele gemeenteraad hing alleszins aan Zanders lippen. “Dit was voor mij de 23ste gemeentelijke budgetbespreking op rij en ik heb het een beetje gehad met het klassieke discours en de verbale wetmatigheden die daarmee gepaard gaan. Jaar na jaar hetzelfde verhaal, met meestal dezelfde cijfers en met soms een kleine nuance. Je zou voor minder afhaken. Daarom wilde ik het bij wijze van experiment eens over een andere boeg gooien en de cijferdans en conventies even vergeten. Daarom heb ik het met een sprookje proberen te zeggen.”

“Ik denk wel dat ik op deze manier een punt heb gemaakt. Ik heb applaus gekregen van het publiek en een groot deel van de gemeenteraad. Zelfs uit de meerderheid is zowat iedereen me achteraf proficiat komen wensen. Tegen de burgemeester heb ik gezegd dat het een sprookje en geen persoonlijke aanval op hem was. Al blijft het schrappen van die ringweg natuurlijk een stommiteit.”

Het gemeentebestuur heeft overigens altijd aangevoerd dat het tracé voor de ringweg geschrapt is omdat de hogere overheid aangegeven had dat er niet gehoopt moest worden dat de ringweg ooit effectief aangelegd zou worden.